Nizozemski prebivalci proti Facebookovemu novemu podatkovnemu centru

Matej Huš

10. jan 2022 ob 22:59:41

Nizozemska ima zelo dobro povezljivost v svetovni internet, zato ima tudi nadpovprečno mnogo podatkovnih centrov. Prvi hipercenter na Nizozemskem je leta 2015 odprl Microsoft, kmalu pa sta sledila še dva. Skupno je na Nizozemskem že 200 srednje velikih in velikih centrov, ki pa jih kani zasenčiti Facebookov novi mastodont. V kraju Zeewolde želi podjetje Meta postaviti novi center na 166 hektarjih, ki bi letno porabil 1380 GWh električne energije, kar je dvakrat več od porabe vseh prebivalcev Zeewoldeja (za primerjavo: vsa slovenska gospodinjstva so leta 2020 porabila 3634 GWh električne energije).

V Zeewoldeju se zato krepi nasprotovanje novemu podatkovnem centru, ki je po mnenju nasprotnikov prevelik za malo mesto in prepotraten. Peticijo proti gradnji je podpisalo več kot 5000 ljudi, ki so ustanovili tudi organizacijo Stichting DataTruc. Poudarjajo, da niso proti podatkovnim centrom, so pa proti gradnji na prvovrstnih kmetijskih zemljiščih in proti gradnji tako ogromnega kompleksa v majhnem kraju. Poudarjajo, da skupnost od novosti ne bo imela koristi, še posebej pa jih skrbi dejstvo, da je Facebook družbeno omrežje z vsemi slabimi lastnostmi, ki jih to prinaša. Pomisleki so tudi glede izrabe električne energije, ki je zelena in jo trenutno uporabljajo gospodinjstva. Nizozemci niso pripravljeni trošiti svoje zelene energije, ki je ni neomejeno mnogo (kapacitet), za poganjanje interneta v tujini.

Facebook odvrača, da bodo dober sosed in da bodo sodelovali z lokalno skupnostjo. Obljubili so investicije in brezplačno uporabo toplote, ki bo nastala pri obratovanju. Tudi lokalne oblasti kljub nasprotovanju nekaterih prebivalcev podpirajo gradnjo največjega podatkovnega centra na Nizozemskem. Lani, 17. decembra, so izdali gradbeno dovoljenje, a mora o njem sedaj odločiti še nacionalna vlada.