Švicarska vojska prepoveduje WhatsApp, Signal in ostala tuja orodja

Matej Huš

10. jan 2022 ob 21:55:43

Švicarska vojska je svojim pripadnikom prepovedala uporabo tujih aplikacij za hipno sporočanje, kamor sodijo WhatsApp, Messenger in tudi Telegram ali Signal. Razlog je varnostne narave, saj se bojijo prisluškovanja in prestrezanja vsebin, ki bi ga lahko izvajale ameriške oblasti. Gre za posledice ameriškega zakona US CLOUD Act, ki ponudnike storitev, za katere velja ameriška zakonodaje, obvezuje izročiti zahtevane podatke, četudi so ti fizično shranjeni izven ZDA. Švicarji zato priporočajo uporabo storitve Threema, ki je švicarske izdelave.

Threema je namreč švicarsko podjetje, ki nima nobene infrastrukture v ZDA, zato zanjo ne veljajo ameriški zakoni. Sprva so uporabo te aplikacije zahtevali, kot je pisalo v decembrskem pismu vojakom, kasneje pa so to spremenili v priporočilo. Spremembe veljajo od začetka tega leta. Ker aplikacija ni brezplačna, bo švicarska vojska svojim pripadnikom povrnila štiri franke pristojbine. Threema za razliko od podobnih storitev ne zahteva telefonske številke ali elektronskega naslova.

Kljub veljavnosti GDPR v EU, ki obvezuje tudi švicarska podjetja, kadar delujejo v evropskem gospodarskem prostoru (EEA), ta pred ameriškimi podjetji ne ščiti popolnoma. Ameriška zakonodaja in sodna praksa od podjetij zahtevata, da morajo podjetja na zahtevo ameriških oblasti vseeno predati podatke s svojih strežnikov.