Nemške šole ne smejo uporabljati oblaka Office 365

Matej Huš

13. jul 2019 ob 21:58:16

Krepi se zavedanje, da oblačne storitve pomenijo, da imamo svoje podatke v računalniku nekoga drugega, s čimer se odrečemo delu nadzora nad njimi. Informacijski pooblaščenec v nemški zvezni državi Hessen je v skladu s tem odločil, da je v šolah uporaba Officea 365 (in drugih podobnih oblačnih storitev) nezakonita, ker ni možno zagotoviti varovanja osebnih podatkov. Gre za sklep večletnih javnih debat in preiskav.

Microsoft je pred leti v oblačne storitve v Nemčiji vložil več milijonov dolarjev. Predlani je informacijski pooblaščenec v Hessnu odločil, da je uporaba Officea 365 dopustna, če se zagotovi, da bodo vsi podatki ostali na nemškem ozemlju. Toda lani je Microsoft ugasnil nemški oblak, kar pomeni, da so se podatki ponovno začeli pretakati v ZDA. Ameriška zakonodaja (2018 CLOUD Act in 2015 USA Freedom Act) pa daje ameriškim oblastem pravico, da od podjetij zahtevajo izročitev podatkov, ki so shranjeni v ZDA.

Vpisani v nemške šole ne morejo dati soglasja, da bi njihovi osebni podatki romali v ZDA, ker sploh še niso polnoletni. Tudi starši ne morejo dati ustreznega soglasja. Nemške javne ustanove, kot so na primer šole, so obvezane varovati osebne podatke, do katerih imajo dostop. Nemški Zvezni urad za informacijski varnost (BSI) je že jeseni izrazil zaskrbljenost tudi nad telemetrijo, ki jo Windows 10 pošilja v Redmond. Office 365 prav tako pošilja podatke v ZDA. Ker je usoda podatkov tudi v Googlovih in Applovih oblakih netransparentna, je prepovedana tudi njihova uporaba.