Kaj prinaša prihajajoča uredba o baterijah

Matej Huš

24. jun 2023 ob 14:22:19

Minuli teden je Evropski parlament na plenarni seji potrdil besedilo nove uredbe o baterijah in odpadnih baterijah, ki ga je bil Parlament v pogajanjih uskladil s Svetom. S tem se sprejetju bliža predlog, ki ga je Komisija prvikrat predstavila decembra 2020, s katerim želijo okrepiti zelene ukrepe na področju baterij. Ti vključujejo tako recikliranje kot tudi trajnostni dizajn izdelkov, kjer bo možno baterije enostavno zamenjati.

Med drugim spremenjena uredba predvideva, da morajo biti baterije v napravah enostavno zamenljive, ne le na servisu, temveč morajo imeti to možnost tudi uporabniki. V besedilu piše, da se za to ne smejo potrebovali specialna orodja, toplotni posegi ali topila. Kaj točno so specialna orodja, kaj pa so komercialno dostopna, ni opredeljeno. Električna vozila, baterije za lahka vozila (LMT), denimo električne skuterje in kolesa, in industrije baterije s kapaciteto nad 2 kWh bodo potrebovali posebne oznake in deklaracijo o ogljičnem odtisu. Te baterije bodo za prevoz potrebovale tudi digitalne baterijske potne liste.

Na področju recikliranja se bodo standardi zaostrovali. Letos bo treba reciklirati 45 odstotkov prenosnih baterij, do elta 2030 pa že 73 odstotkov. Za baterije LMT so ti odstotki nekoliko nižji. Iz izrabljenih baterij bo treba do leta 2027 obnoviti 50 odstotkov, do leta 2031 pa 80 odstotkov litija. Težjih kovin - kobalta, bakra, svinca in niklja - bo treba obnoviti 90 odstotkov do leta 2027 in 95 odstotkov do leta 2031. Uredba predpisuje tudi, koliko recikliranih surovin bodo morale vsebovati nove baterije najpozneje osem let po začetku veljavnosti uredbe.

Za besedilo uredbe je 14. junija glasovalo 587 poslancev, devet jih je bilo proti, 20 pa vzdržanih. Preden bo uredba začela veljati, jo mora potrditi še Svet.

Da bodo prenosne naprave res dobile zamenljive baterije, bo poskrbela še ena uredba, ki je tudi na poti k sprejetju. Uredba o ekološkem dizajnu pametnih telefonov in tablic bo namreč zahtevala, da so te naprave energetsko učinkovite, trpežne, enostavno popravljive z orodji, ki jih ima povprečni uporabnik, in da jih je možno ponovno uporabiti in reciklirati. Uredba o baterijah je sicer širša, saj velja za več izdelkov.