Apple predstavil nove iPhone, uro Watch 4 in iOS 4

Matej Huš

12. sep 2018 ob 23:23:57

Apple je na današnjem dogodku v kalifornijskem Cupertinu predstavil svoje novosti, med katerimi so razumljivo največ pozornosti poželi novi modeli pametnih telefonov iPhone. Prihajajo iPhone XR, XS in XS Max. Medtem ko sta XS in XS Max podobna, razlikujeta se le v velikosti in ceni, je XR Applov poizkus zakorakati tudi v (višji) srednji razred, pa čeprav ta stane 750 dolarjev. XS in XS Max pa se bosta prodajala po 1000 in 1100 dolarjev. Novi modeli bodo na voljo od 21. septembra (prihodnjega petka).

Da je Apple vešč marketinga, ni nobeno presenečenje. Tim Cook je tik pred začetkom dogodka na Twitterju objavil nenavadno sporočilo "Ne. Kdo ga lahko hitro prinese?" Ker je sporočilo kmalu izbrisal, so se začele širiti špekulacije, da se je zmotil oziroma da so kaj pozabili. Začetek prireditve s prizorom po vzorcu Misije nemogoče je kmalu razkril, da je šlo za dobro uigran trik.

Pametna ura prihaja z imenom Apple Watch Series 4 v novi verziji. Že tri leta so minila od prve Applove pametne ure in novi model bo tanjši od predhodnih in bo imel manj mrtvega roba ter več zaslona. Ima tudi hitrejši procesor in boljše senzorje za spremljanje zdravja in gibanja. Nekatere možnosti so prav futuristične - če pademo, ponudi klic na pomoč. Če se v eni minuti ne premaknemo, pokliče reševalce samodejno. Ura tudi spremlja srčni utrip in opozarja na morebitne nepravilnosti. Gre torej za prvi EKG, ki ga lahko dobimo brez recepta, in Apple ima za to odobritev agencije FDA. Ura bo stala od 400 dolarjev dalje, na voljo bo od prihodnjega petka.

Doslej največji iPhone v zgodovini bo postal iPhone XS Max. Ima 6,5-palčni zaslon, medtem ko ima njegov brat XS 5,8-palčni zaslon, oba z gostot točk 458 ppi. V principu gre za nekoliko izboljšane in hitrejše različice lanskega iPhona X, ki imajo novejši procesor, trpežnejše steklo in boljši zaslon Super Retina OLED. Mimogrede, iPhone X se je izgovarjal kot iPhone deset, XS pa bo "deset es". Na voljo sta v srebrni, sivi in zlati barvi, sta odporna na prah in vodo (IP68), imata dve kameri z 12 milijoni točk (video 4K do 60 fps), sprednjo kamero s 7 milijoni točk, FaceID, procesor A12 Bionic in podpirata brezžično polnjenje Qi.

Cenejši model iPhone XR (deset er) ima 6,1-palčni zaslon in je na voljo v beli, črni, rdeči, modri ali rumeni. Ima zgolj eno zadnjo kamero (XS ima dve), cenejši LCD-zaslon in aluminijast okvir namesto steklenega. Sicer je podoben dražjima modeloma. Vsi telefoni bodo uporabljali iOS 12, ki je izšel danes.