Facebook policistom prepoveduje lažne profile

Matej Huš

20. nov 2021 ob 20:26:46

Facebook je ugotovil, da se policisti iz losangeleške policijske uprave prijavljajo na Facebook z lažnimi profili, da bi spremljali objave uporabnikov. Ker Facebookova pravila uporabe izrecno prepovedujejo ustvarjanje lažnih profilov, so policijski upravi (LAPD) sporočili, da naj preneha to početi. Roy Austin, ki je v Facebooku pomočnik glavnega pravnika za državljanske pravice, je v pismu zapisal, da to početje predpisujejo celo interni dokumenti v LAPD za "spletne preiskovalne dejavnosti".

Facebookova pravila uporabe res prepovedujejo uporabo lažnih imen, neresničnega rojstnega datum, uporabo več profilov, deljenje računov med več osebami, pretvarjanje in podobno. Drugo vprašanje pa seveda je, kako dobro Facebook te dejavnosti nadzoruje in blokira profile, ki smernice kršijo. V pismu so policiji zagrozili, da bodo onemogočili vse lažne račune, ki jih bodo našli, kar seveda ni nič drugače od obravnave ostalih akterjev.

Zgodba je seveda kompleksnejša. Neprofitna organizacija Brennan Center of Justice je leta 2019 z dostopom do javnih podatkov po FOIA ugotovila, da LAPD uporablja programsko opremo podjetja Voyager Labs. Gre za programsko opremo za sistematično zbiranje podatkov z družbenih omrežij osumljencev in njihovih prijateljev. Namenjena je analizi velikih količin podatkov, iz katerih je - tako se hvalijo - možno sklepati o motivih, prepričanjih in načrtih osumljencev. LAPD v elektronskih sporočil priznava uporabnost omenjene programske opreme.

Facebook je (bil) pravo gojišče neavtentičnega obnašanja, kot ga sami sterilno opisujejo. Politične reklame, prevare, dezinformacije, teorije zarote, troli, lažni računi in podobno obstajajo na Facebooku že leta, a spletna stran kljub načelnemu naporu ni zmogla zajeziti njihovega širjenja. Nasprotniki mu sedaj povsem legitimno odvračajo, da družbena omrežja niso privilegirana in če lahko policisti pod krinko patruljirajo drugod, zakaj ne bi smeli tudi na Facebooku. Navsezadnje vidijo le podatke, ki jih ljudje prostovoljno nalagajo in delijo s "prijatelji".