Okleščeni Windows 11 SE za šole je tu

Matej Huš

11. nov 2021 ob 09:10:16

Microsoft je pripravil še okleščeno verzijo Windows 11 SE, ki bo namenjena šibkim prenosnikom. V tem segmentu trenutno vodijo Googlovi chromebooki, za kar Microsoft ni bil našel odgovora. Zaprti Windows 10 S, ki je dovoljeval nameščanje zgolj aplikacij iz Microsoft Stora, je bil pravcata polomija, zato sedaj poizkušajo znova, nekako v slogu kasneje odpovedanega Windows 10X.

Windows 11 SE bo namenjen počasnim poceni napravam, na voljo pa bo le šolam in ostalim izobraževalnim ustanovam. Windows 11 SE je sicer optimiziran za Microsoftove programe, a podpira tudi nekatero programsko opremo tretjih proizvajalcev. To je za šole skorajda nujno, saj je na primer Zoom med epidemijo postal izjemno priljubljen. Operacijski sistem sploh ne bo imel Microsoft Stora, temveč bodo programe odobravali administratorji. Izbirali jih bodo lahko s seznama preverjenih.

Sicer je Windows 11 SE sorazmerno podoben večjemu bratu. Manjkata Snap Layouts in Widgets, programi se vedno odpirajo maksimirano, Edge podpira razširitve za Chrome, dokumenti se privzeto shranjujejo v OneDrive. Windows 11 SE lahko namestimo na vrsto prenosnikov, Microsoft pa je za 250 dolarjev pripravil tudi svojega: Surface Laptop SE. Za ima procesor Celeron N4020, grafični čip Intel UHD, 4 ali 8 GB pomnilnika ter 64 ali 128 GB kapacitete. Zaslon z 11,6 palci podpira ločljivost 1366 x 768.