DRM nekaterih iger ne deluje na 12. generaciji Intelovih procesorjev

Matej Huš

7. nov 2021 ob 16:48:23

Večina moderni iger uporablja eno izmed vrst sistema DRM, ki je namenjen preprečevanju zlorabe licenc in igranju na več računalnikih. Izkazalo pa se je, da DRM podjetja Denuvo ne razume delovanje novih Intelovih procesorjev 12. generacije (Alder Lake), zato se več deset iger na Windows 10 ali Windows 11, kadar tečejo na novih procesorjih, pritoži in ugasne zaradi zaznane kršitve DRM-ja. Težavo bo odpravila posodobitev v prihodnosti.

Intelov dizajn big.little je nadvse podoben ARM-jevemu. Niti, ki tečejo na procesorju, se odvisno od potratnosti razporedijo na hitra in požrešna ali(P) učinkovita in počasna (E) jedra. Omenjeni sistem DRM pa to deljenje niti, ki sestavljajo isti program, razume kot poganjanje programa na različnih sistemih z eno licenco, kar ni dovoljeno. Zato sistem ustavi delovanje programske opreme, torej v tem primeru igre. Trenutno je znanih 22 iger, ki ne delujejo na Windows 11 (in tudi 10), ter 29 iger, ki ne delujejo na Windows 10 (jih pa usposobi nadgradnja na Windows 11).

Intel pravi, da sodeluje z razvijalci, ki bodo pripravili popravke. Do tedaj predlaga posodobitev na Windows 11 ali, kadar to ne pomaga, vključitev možnosti Legacy Game Compatibility Mode v BIOS-u (UEFI), če je to možno. Nekateri sistemi te možnosti še nimajo in jo bodo dobili v naslednji nadgradnji BIOS-a.