Izpusti ogljikovega dioksida iz energetskega sektorja lani rekordni, a rast se je skoraj ustavila

Matej Huš

2. mar 2024 ob 12:52:07

Mednarodna agencija za energijo (IEA) je včeraj objavila svoje poročilo o izpustih ogljikovega dioksida iz energetskega sektorja v minulem letu. Ugotavljajo, da je prehod na obnovljive vire energije uspel upočasniti rast emisij, ki so se lani povišale za 1,1 odstotka. K zvišanju je prispevalo popolno odprtje gospodarstva po pandemiji, svoj delež pa so dodali še ekstremni vremenski dogodki. Brez hude suše na Kitajskem, v Indiji in ZDA, ki je lani omejila proizvodnjo hidroenergije v teh državah, bi se emisije lani znižale.

Izpusti ogljikovega dioksida zaradi proizvodnje ali uporabe energije so lani znašali 37,4 milijarde ton, kar je 1,1 odstotka več kot leta 2022. Leto pred tem je bila rast 1,3-odstotna. Ob tem so ocenili, da bi bilo povišanje za 900 megaton med leti 2019 in 2023 kar trikrat višje od dejanskega, če ne bi svet aktivno uvajal brezoljičnih virov energije (hidroenergija, sončna energija, vetrnice, jedrske elektrarne) in zniževal emisij z učinkovitejšimi tehnologijami, denimo električnim prometom, toplotnimi črpalkami ipd.

Opažajo tudi strukturne spremembe, saj so na primer emisije razvitih držav upadle za 4,5 odstotka, medtem ko se je njihov BDP povišal za 1,7 odstotka. V EU so emisije nižje za kar 9 odstotkov, v ZDA pa za 4,1 odstotka. To je rekordni padec. Premog smo skoraj v celoti upokojili, saj je njegova poraba v razvitem svetu padla na ravni iz leta 1900 in se še zmanjšuje. Najbolj emisije rastejo na Kitajskem in so per capita že 15 odstotkov višje kot v razvitem svetu.