Obtožen Boeingov glavni pilot za 737 Max

Matej Huš

16. okt 2021 ob 13:54:21

Ameriško ministrstvo za pravosodje je uradno potrdilo, da so Marka A. Forknerja obtožili goljufije, kar smo napovedovali že minuli mesec. Forkner je bil glavni pilot pri razvoju letala Boeing 737 Max. Očitajo mu odgovornost za dejanja, s katerimi je Boeing zavajal regulatorja FAA (Federal Aviation Administration) in želel prevarati kupce letal, s čimer bi Boeing pridobil več deset milijonov dolarjev protipravne koristi.

Forkner je FAA posredoval dokumentacijo o novem sistemu MCAS, ki so ga imela nova letala za kompenzacijo spremenjenega položaja motorjev na letalu v primeru izrednih vrednost vpadnega kota letala. Očitajo mu, da je v postopku preverjanja skladnosti FAA izročil neresnične, netočne in nepopolne podatke. Zaradi tega dokumenti, ki so jih pripravili v FAA in so bili podlaga za certificiranja letala, niso omenjalni MCAS-a. Zato tudi zahteve za urjenje pilotov in priročniki niso vsebovali dovolj informacij o MCAS-u. Forknerju očitajo, da je zlorabil svoj položaj in namerno zadržal ključne informacije pred uradnim organom v postopku ocene in certificiranja letala, zaradi česar piloti niso poznali sistema in so bili v nevarnosti.

Obtožnica zoper Forknerja vsebuje šest točk. V petek se je na sodišču v Teksasu izrekel za nedolžnega. Njegov odvetnik je dejal, da tragedija dveh letal, ki sta strmoglavili, terja odgovore in resnico, ne pa iskanja grešnega kozla. Napoveduje, da se bo v postopku izkazalo, da Forkner ni lagal, ni ogrožal življenj in ni odgovoren za tragedijo. Tožilstvo bo imelo precej težav dokazati, da je Forkner sam odgovoren za nepravilnosti, ne pa tudi Boeing in FAA. V podjetju je namreč vladal pritisk na inženirje in posrednike za sodelovanje s FAA, sledi iz elektronskih sporočil, ki so del spisa. Tudi FAA svoje nadzorstvene naloge ni opravljala s potrebno skrbnostjo, trdijo odvetniki.