Inštitut Ifo: električni avtomobili za okolje slabši od konvencionalnih

Matej Huš

17. apr 2019 ob 21:13:22

Nemški ekonomski inštitut Ifo je danes razkril rezultate študije o bilanci izpustov ogljikovega dioksida električnih avtomobilov. Primerjali so električno Teslo Model 3 in dizelski Mercedes C 220d. Ugotovili so, da so izpusti ogljikovega dioksida na prevožen kilometer pri električnem avtomobilu višji, če upoštevamo tudi proizvodnjo baterij, njihovo življenjsko dobo ter trenutne nemške vire električne energije. Študijo je izvedel profesor fizike z Univerze v Kölnu Christoph Buchal in zaslužni profesor ekonomije na münchenski univerzi Hans-Werner Sinn.

Posebej problematično je pridobivanje litija, kobalta in mangana, ki so ključni sestavni deli baterij. Njihovo pridobivanje je energetsko izjemno potratno, saj so ocenili, da za baterije v tesli v okolje izpustimo 11 do 15 ton ogljikovega dioksida. Če je življenjska doba baterije 10 let in letno prevozimo 15.000 kilometrov, to pomeni 73-98 gramov CO2 na kilometer. K temu je treba prišteti še izpuste zaradi virov električne energije, ki v Nemčiji po zaprtju nukleark niso zanemarljivi. To pomeni, da skupni izpusti znašajo 156-181 gramov CO2 na prevožen kilometer, so izračunali. To je več od motorja z notranjim izgorevanjem.

Ob tem dodajajo, da so predpisane meje za leto 2030, ki bodo znašale 59 gramov na kilometer, nerealistično nizke. To ustreza porabi 2,2-2,6 litrov bencina 100 kilometrov, kar je tehnično nemogoče doseči. Motorji z notranjim izgorevanjem so namreč omejeni s termodinamiko. Nemčija sicer iz fosilnih goriv pridobi polovico svoje električne energije, večinoma iz premoga. Evropska agencija za okolje je denimo izračunala, da je francoska elektrika ustvarja 100 g izpustov CO2 na kWh, nemška petkrat, poljska pa sedemkrat več. Kot kratkoročno rešitev predlagata vozila na metan, ki ga lahko pridobivamo iz vodika in ogljikovega dioksida. Vodik se pridobiva s presežno električno energijo, kadar je ta na voljo, potem pa ga raje pretvarjamo v metan namesto direktne uporabe, saj je infrastruktura za uporabo metana precej bolj podobna obstoječi kakor tista za uporabo vodika. Ob tem avtorja študije opozarjata še, da Nemčija že zdaj za električno energijo plačuje največ, množična uporaba električnih vozil pa bi te cene poslala v nebo.