Huaweijeva finančna direktorica svobodna zapustila Kanado

Matej Huš

28. sep 2021 ob 08:02:59

Huaweijeva finančna direktorica Meng Wanzhou, ki so jo v Kanadi aretirali decembra 2018 in se je odtlej borila proti izročitvi ZDA, kjer ji očitajo več primerov gospodarskega kriminala, naposled ne bo izročena. Ker se je z ameriškimi oblastmi poravnala in bodo obtožbe zavrgli, je Kanada ustavila postopek izročitve. Meng Wanzhou je v petek z letalom že zapustila Kanado.

Po treh letih hišnega pripora se je v petek z ameriškim tožilstvom prek videopovezave dogovorila, da obtožbe zavržejo. Izrekla se je za nedolžno, tožilstvo pa bo ustavilo pregon (deferred prosecution agreement), če do konca preizkusnega obdobja 1. decembra 2022 ne bo storila novega pregonljivega dejanja. Podpisala je izjava o dejstvih, ki so jo pripravili na ameriškem tožilstvu, s čimer pa se je izrekla le o dogodkih, ni pa priznala krivde. Kanadsko vrhovno sodišče je tako postopek izročitve moralo ustaviti. Ob tem je sodnik dejal, da se je obtoženka vedla kooperativno in se ji za to zahvalil. V izjavi pred sodiščem se je tudi Meng Wanzhou zahvalila za korekten postopek in se opravičila za nevšečnosti, ki jih je povzročila Kanadi.

V ZDA so Meng Wanzhou obtožili kršenja sankcij zoper Iran. Med drugim je zatajila povezavo med podjetjem Skycom, ki je kršil sankcije, in Huaweijem. Poleg tega podjetja je bilo v obtožnici tudi podjetje Huawei Device USA. Obtožnica je obsegala 13 točk, zagrožena zaporna kazen pa 30 let.