Kanada v pričakovanju kitajskih protiukrepov

Dare Hriberšek

29. maj 2020 ob 15:55:19

Kanadsko vrhovno sodišče je v sredo odločilo, da se lahko nadaljuje postopek izročitve ZDA za Meng Wanzhou, hčer ustanovitelja Huaweija, podpredsednico in glavno finančnico v podjetju. Po mnenju sodnika je dejanje, ki ga očitajo Wanzhoujevi, kaznivo tako v ZDA, kot v Kanadi, kar je bilo ključno za presojo v tej zadevi.

Spomnimo, ZDA jo obtožujejo, da je med letoma 2009 in 2014 prek slamnatega hongkonškega podjetja SkyCom Iranu prodajala telekomunikacijsko opremo, narejeno v ZDA, s čimer je kršila ameriške sankcije proti tej državi. Meng Wanzhou je zato že vse od decembra 2018 v hišnem priporu v Vancouvru.

Kitajska ambasada v Ottawi se je na odločitev sodišča odzvala z ostro izjavo, zaostrujejo se tudi siceršnji odnosi med državama. Analitiki namreč ocenjujejo, da bo tudi predsednik Xi Jinping želel pred svojimi državljani pokazati nepopustljivo držo in bo zoper Kanado tako ali drugače ukrepal.

Njegov adut sta dva kanadska državljana, ki ju je kitajska aretirala konec leta 2018, takoj po aretaciji Meng Wanzhou in v priporu čakata na sojenje zaradi protidržavnega delovanja. Mimogrede, oba pripornika sta zaprta v samici, po nekaterih podatkih sta izpostavljena tudi mučenju, medtem ko Wanzhoujeva v Vancouvru živi v vili s šestimi sobami in se lahko prosto giblje po mestu, nositi mora le lokacijsko zapestnico.

Kitajska je tedaj delno ustavila tudi uvoz oljne repice, ki za Kanado predavatelja pomemben izvozni artikel, zadnje mesece pa sta državi tvorno sodelovali na področju razvoja cepiva proti Covid-19, kar se utegne zdaj končati, enako kot se utegne končati kitajska pomoč v osebni zaščitni opremi za kanadsko zdravstvo.

Kanadski premier Justin Trudeau na s tem povezana vprašanja odgovarja le, da je njihovo sodstvo neodvisno in da bo vlada še naprej branila interese in vrednote svoje države.