ZDA Huawei uradno obtožujejo izsiljevanja in industrijskega vohunjenja

Matej Huš

13. feb 2020 ob 21:46:41

ZDA širijo seznam obtožb zoper kitajsko podjetje Huawei, proti kateremu so prve obtožbe vložili že pred letom dni, še malo prej pa so v Kanadi aretirali finančno direktorico. Medtem ko je ta še vedno v kanadskem priporu, kjer čaka na odločitev o izročitvi ZDA, so ZDA podjetje in štiri podružnice uradno obtožile še izsiljevanja in industrijskega vohunjenja.

Prve obtožbe so se nanašale na domnevno pranje denarja, finančne prevare in kršitve sankcij. Nove obtožnice širijo krog obtožencev - to so poleg finančne direktorica Meng Wanzhou in matičnega podjetja Huawei še podružnice Huawei Device, Huawei Device USA, Futurewei Technologies in Skycom Tech. Ameriško pravosodno ministrstvo trdi, da so odkrili več desetletij trajajoč načrt podjetja, kako bi si prilastilo intelektualno lastnino šestih ameriških podjetij, da bi s tem nezakonito pomagalo Huaweiju. Kradli naj bi poslovne skrivnosti in intelektualno lastnino, denimo izvorno kode in priročnike za usmerjevalnike, antene, robote itd.

Huawei naj bi imel celo program nagrajevanja zaposlenih za vse zaupne informacije, ki bi jih ti uspeli kakorkoli pridobiti od ameriških podjetij. Huawei naj bi bil pri tem zelo uspešen, dobičke pa uporabil za rast poslovanja, trdi obtožnica. Poleg tega Huaweiju očitajo še kopico drugih nepravilnosti, denimo oviranja preiskave z lažmi, da Skycom ni njihova podružnica, ter prodajo opreme Iranu in Severni Koreji, s čimer so kršili sankcije.