Madžarska prekinila primarne volitve v opoziciji zaradi kibernetskega napada

Matej Huš

19. sep 2021 ob 15:26:57

Včeraj so na Madžarskem z internimi volitvami (primaries) začeli izbirati kandidata opozicije za skupni nastop prihodnje leto. Glasovanje, ki je potekalo tudi prek interneta, so dve uri po začetku zaradi tehničnih težav prekinili. Po besedah organizatorjev so bili deležni velikega hekerskega napada, zato so glasovanje ustavili. Medtem ko opozicija vlado obtožuje vmešavanja, jim koalicija očita nesposobnost.

Eden izmed organizatorjev glasovanja Gyorgy Magyar je dejal, da bodo potrebovali vsaj 36 ur, da raziščejo, kaj točno se je zgodilo. Župan Budimpešte in eden izmed izzivalcev aktualnega premierja Gergely Karacsony je dejal, da naslovi IP kažejo, da je bil napad izveden iz Kitajske, medtem ko kot naročnika omenja madžarsko vlado. Glasovanje se bo nadaljevalo v ponedeljek in bo trajalo do prihodnje nedelje.

Glasovanje se je začelo v soboto ob 6. uri in je trajalo vsega dve uri. Sprva so dejali, da bo prekinitev trajala do poldneva, ko naj bi nadgraditi strežnike, da bi zmogli povečani promet. Kasneje so sporočili, da bo treba počakati vse do ponedeljka. Čeprav je glasovati možno tudi osebno, bodo morali tudi ti počakati do ponedeljka, saj morajo na voliščih elektronsko preveriti, da posameznik ni bil že glasoval prek interneta.