Več kot šestina Estoncev voli prek interneta

Matej Huš

27. feb 2015 ob 22:24:38

V nedeljo bodo v Estoniji potekale redne parlamentarne volitve, na katerih bo dobrih 900.000 volilnih upravičencev določilo sestavo 101-članskega parlamenta. Volitve so posebno zanimive, ker je Estonija edina država na svetu, kjer je mogoče glasovati prek interneta. Elektronske glasovnice so uporabili že marsikod, a povsod z namenskih računalnikov na voliščih; Estonci lahko glasujejo od doma.

Estonci lahko glasujejo prek interneta od koderkoli na svetu. Potrebujejo le računalnik z dostopom do interneta, certifikat, bralnik elektronskih kartic, ustrezno programsko opremo, estonsko elektronsko osebno izkaznico ter številko PIN. Podprti operacijski sistemi so Linux, Windows in Mac OS X ter mobilni Android, iOS in Windows Phone. Velja še časovna omejitev, saj je mogoče prek interneta glasovati le na predčasnem glasovanju, medtem ko bo treba v nedeljo oditi na volišča. Dokler rezultati niso zaključeni, lahko pri glasovanju prek interneta volivec svojo voljo spremeni. Velja zadnja odločitev.

Pri glasovanju se glas najprej šifrira z javnim ključem. Zasebni ključ se že pred glasovanje razdeli več organizacijam in strankam. Štetje glasov je torej mogoče po koncu glasovanja, ko vsi pošljejo svoj kos zasebnega ključa. Šifriran glas volivca se pred oddajo še podpiše z digitalnim certifikatom, nato pa se pošlje prek HTTPS na strežnik volilne komisije. Preštevanje glasov se začne 1. marca ob 18.00, ob 20.00 pa se zapro tudi klasična volišča. Estonska zakonodaja zahteva uničenje glasovnic, zato se tudi elektronski glasovi po preštevanju izbrišejo.

Za nedeljske volitve se je predčasna oddaja glasov že zaključila. Prek interneta je glasovalo 176.000 ljudi oziroma dobra šestina vseh upravičencev. Estonci so prvikrat glasovanje prek interneta izvedli leta 2005, ko ga je izkoristilo 0,9 odstotka upravičencev. Na lanskih evropskih volitvah je ta delež zrasel že na 11 odstotkov.

Čeprav so raziskovalci pokazali nekaj teoretičnih možnosti, kako je mogoče ponarediti glas pri e-volitvah v Estoniji, zlorab še ne beležijo. Večina napadov namreč ni posledica implementacije sistema e-glasovanja, temveč drugih pomanjkljivosti (npr. nezaščitena omrežja Wi-Fi). Estonija si prizadeva, da bi delež e-glasov na volitvah še povečala.