Mozilla po 10 letih sodelovanja z Googlom podpisala z Yahoojem, ki bo nov privzet iskalnik

Matej Huš

20. nov 2014 ob 10:15:45

Mozilla je sporočila, da so podpisali pogodbo z Yahoojem, po katerem bo Yahoo privzet iskalnik v novih verzijah Firefoxa. Sprememba bo začela veljati decembra in bo v Mozillin proračun prinesla precej denarja, a točen znesek javnosti še ni znan.

Od leta 2004 pa do zdaj je bil Mozillin privzet brskalnik Google, kar ni bilo zastonj. V zadnjih letih je Google za to plačal skoraj 300 milijonov dolarjev, triletno pogodba pa sta podjetji nazadnje obnovili leta 2011. Že tedaj je bil dogovor pod vprašajem, saj so bile okoliščine bistveno različne kot prejšnjikrat. Google je imel leta 2011 že dobro razvit brskalnik Chrome, ki ga je želel čim bolje umestiti na trg. Danes je Chrome še bistveno bolj razvit in razširjen, saj ga najdemo na pametnih telefonih, tablicah in osebnih računalnikih, dobil pa je tudi lasten operacijski sistem. Zato ni bilo nepričakovano, da se pogodba ni podaljšala.

Mozilla je bila v zadnjih letih izjemno odvisna od Googla, saj jim je pogodba z njim prinesla več kot 90 odstotkov vseh prihodkov. Tak odvisen odnos pa nikoli ni zdrav za podjetje, ker se lahko karte hitro premešajo. Sedaj so se premešale v Yahoojev prid. Čeprav Firefoxov tržni delež pada, ima še vedno zavidljivih 17 odstotkov uporabnikov, ki letno opravijo več kot 100 milijard poizvedb. To bo sedaj padlo v Yahoojevo naročje, ki si obeta izboljšanje trenutno 10-odstotnega tržnega deleža. Mimogrede povejmo, da bo privzet brskalnik v Rusiji Yandex, mogoča pa bo uporaba v Firefox vgrajenih alternativ: Google, Bing, DuckDuckGo, eBay, Amazon, Twitter in Wikipedia.