Google ukinil monetizacijo vsebin v Rusiji

Matej Huš

13. avg 2024 ob 19:29:26

Google je včeraj nenadno sporočil, da so ukinili monetizacijo vsebin prek AdSense, AdMob in Ad Manager v Rusiji. S tem so predhodne omejitve, ki so se nanašale na ruske državne medije in vsebine, povezane z vojsko, močno zaostrili. Monetizacija je nekritično ukinjena za vse ruske ustvarjalce vsebin, kar bo vplivalo zlasti na neodvisne ustvarjalce, ki nimajo alternativnih virov financiranja. Google odločitve ni vsebinsko pojasnil.

Prve ukrepe so sprejeli februarja 2022 po začetku ruskega napada na Ukrajino. V naslednjem mesecu so politiko še zaostrili, nato pa je dve leti ostala nespremenjena. Vmes so na seznam blokirali dodajali ruske državne kanale, ki se jih je doslej nabral že več kot tisoč. Številni ruski ustvarjalci, tudi blokirani, so našli obvoze in alternative, ki so jim omogočali nadaljnjo monetizacijo vsebin. Rusija je namreč drugi največji trg YouTuba takoj za ZDA, vsi ti prihodki pa bodo sedaj izpuhteli. Zadnja plačila bo Google izvedel med 21. in 26. avgustom, nato pa bodo prihodki usahnili.

S tem je povezana tudi ruska zakonodaja, ki od marca letos prepoveduje oglaševanje na tujih straneh in drugih platformah, ki jih izdajajo tuji agenti, kamor sodi tudi Google. Tudi oglaševanje teh tujih agentov je prepovedano. Rusija lahko po teh določbah preganja tudi Google, ki že zadnji dve leti nima najboljših odnosov z Rusijo. Maja 2022 je Rusija zasegla premoženje Googlove ruske podružnice, podjetje pa se je nato iz Rusije fizično umaknilo.