Kalifornija: vozniki za Uber in Lyft niso polnopravni zaposleni

Matej Huš

4. nov 2020 ob 19:54:29

Ali so vozniki v Uberju, Lyftu in podobnih podjetjih zaposleni ali zunanji pogodbeni izvajalci, je v številnih državah žgoče vprašanje. V prvem primeru jim namreč pripadajo minimalna plača in druge socialne pravice (bolniška, dopust itd.), v slednjem pa bolj malo. V Kaliforniji je zakonodajalec želel predpisati, da gre za zaposlene, saj delo opravljajo izključno za enega ponudnika in pod natančnimi navodili, a je Uber močno zaropotal z grožnjo, da bo v tem primeru preprosto odšel iz Kalifornije ali pa vsaj močno zmanjšal svojo prisotnost.

Sočasno s predsedniškimi volitvami je v Kaliforniji potekalo tudi glasovanje o Predlogu 22, po katerem bi za tovrstna podjetja veljala izjema v zakonu AB5. Ta uvaja preprost test ABC, kdo šteje za zaposlenega. Njihovi izvajalci ne bi šteli za zaposlene, bi bili pa še vedno upravičeno do nekaterih socialnih pravic, denimo minimalne plače. Po drugi strani ne bi dobili povračila za uporabo lastnih sredstev, bolniške ali zdravstvenega zavarovanja itd. Prebivalci Kalifornije so predlog danes potrdili z 58 odstotki. Pred glasovanjem je potekala obsežna in razgreta kampanja, v katero so Uber in kolegi vložili 200 milijonov dolarjev, sindikati in zagovorniki delavskih pravic pa desetkrat manj. Rezultati bodo bržkone vpliva tudi na ostale zvezne države, ki zakonodajo šele pripravljajo. Uber je že pozdravil rezultate glasovanja.

Še vedno pa se bo verjetno nadaljevala tožba države proti podjetjem, saj jim očitajo kršenje zakonodaje od začetka veljavnosti (1. 1. 2020) do uveljavitve novosti iz Predloga 22. Sodišče jim je namreč že ukazalo, da morajo voznike zaposliti, česar niso storili. Pričakovati je poravnavo, ki bo podjetja sicer nekaj stala, v prihodnosti pa bistvenih sprememb ne bo.