Teslina tovarna v Nemčiji bo dobila milijardno subvencijo

Matej Huš

6. sep 2021 ob 21:43:48

Pred skoraj dvema letoma je Tesla izbrala okolico Berlina za gradnjo nove tovarne baterij, ki se kljub občasnim zastojem nadaljuje. Pri tem pa lahko računa na izdatno državo pomoč, o kateri se Nemčija še pogaja z Evropsko komisijo. Neuradno gre za 1,1 milijarde evrov, uradno pa bo številka znana konec leta.

Gre namreč za namenska sredstva, ki jih zagotavlja dvanajst evropskih držav v okviru panevropskega raziskovalnega in inovacijskega projekta za baterije (Avstrija, Belgija, Finska, Francija, Grčija, Hrvaška, Nemčija, Italija, Poljska, Slovaška, Španija in Švedska). Skupno je na voljo 2,9 milijarde dolarjev, s čimer želi EU proizvodnjo baterij za lokalne potrebe preseliti iz Azije na domača tla. Prvi konzorcij proizvajalec baterij je Evropska komisija potrdila leta 2019, Tesla pa predstavlja srce drugega konzorcija.

Končne številke bodo odvisne tudi od zavez in realizacije glede investicij zasebnega sektorja in ustvarjenih delovnih mest. Tesla govori o pet milijard evrov vredni investiciji, ki bi ustvarila 2000 delovnih mest. Državne subvencije v višini 1,1 milijarde dolarjev bi torej pomenile okrog 550.000 evrov subvencij na delovno mesto. Zgornja meja državne pomoči je 30 odstotkov skupne investicije. Iz drugega mehanizma, ki je še na voljo, pa bi Tesla lahko pridobila še do 300 milijonov evrov dodatnih subvencij (skupno 1,4 milijarde dolarjev). V Tesli ocenjujejo, da bi lahko kasneje zaposlili do 40.000 ljudi, ki bi izdelali 500.000 električnih vozil letno.