Rusija blokira opozicijsko aplikacijo za pametno glasovanje

Dare Hriberšek

24. avg 2021 ob 18:48:41

Rusija je pred septembrskimi parlamentarnimi volitvami začela s pridom uporabljati infrastrukturo, vzpostavljeno za potrebe njihovega suverenega interneta, imenovanega RuNet. Ponudniki spletnih priključkov so se namreč morali tedaj opremiti tudi z orodji za DPI oz. deep package inspection, s pomočjo katerih zdaj najverjetneje onemogočajo delovanje aplikacije Умное голосование oz. Pametno glasovanje, ki so jo razvili v opozicijski stranki Protikorupcijska fundacija pod vodstvom Alekseja Navalnega. Včeraj proti večeru so se pojavile prve informacije o nedelovanju aplikacije, številni uporabniki so poročali da se podatki v njej ne osvežujejo, kar naj bi kazalo na uporabo DPI. Pozneje so člani fundacije sporočili, da so z nekaj izboljšavami uspeli izboljšati njeno dostopnost.

Aplikacija Pametno glasovanje je poskus, kako vodilni ruski stranki Enotna Rusija preprečiti izvolitev njihovih kandidatov na septembrskih parlamentarnih volitvah. Ker so opozicijske stranke razdrobljene in se ne morejo zediniti o skupnih kandidatih, skupen pa jim je nasprotnik, torej Enotna Rusija, aplikacija deluje tako, da volivcu svetuje kandidata, ki ima v njegovem volilnem okrožju najvišje možnosti premagati kandidata vladajoče stranke. Kot je pokazala poznejša analiza, je aplikacija na volitvah v moskovsko mestno Dumo pred dvema letoma za dobrih pet odstotkov izboljšala rezultate opozicijskih predstavnikov. Pametno glasovanje so sicer prvič uporabili na volitvah guvernerja v Sankt Peterburgu leta 2018.

Ruska agencija za nadzor telekomunikacij Roskomnadzor je že pred časom uradno zahtevala od Appla in Googla, da morata aplikacijo odstraniti s svojih spletnih tržnic, saj naj bi ta omogočala promocijo in implementacijo idej ekstremističnih organizacij. Mednje po odločbi moskovskega sodišča od letošnjega junija spada tudi Protikorupcijska fundacija. Prav tako so med preiskavo odkrili, da se strežniki aplikacije nahajajo v ZDA, zaradi česar se uporabniški podatki procesirajo v Rusiji sovražni državi. Obe podjetji se na zahtevo doslej nista odzvali, pričakovati pa je, da se bodo pritiski nanju v prihajajočih tednih krepko stopnjevali.

Incidentov povezanih z aplikacijo je bilo v preteklosti sicer kar nekaj; aprila letos se je na spletu pojavila baza vseh uporabnikov, ki so se registrirali na free.navalny.com. Predstavniki Protikorupcijske fundacije so tedaj potrdili avtentičnost objavljenih podatkov in se opravičili za varnostni incident.