Telefoni Pixel 6 bodo imeli nov Googlov sistemski čip, Tensor

Jurij Kristan

3. avg 2021 ob 16:59:41

Pri Googlu so razkrili prve podatke o telefonih družine Pixel 6, ki jih lahko pričakujemo to jesen. Osrednja podrobnost je, da želi Google zares napraviti zmogljivo napravo za najdražji del tržišča, pri tem pa bo ključno vlogo igral Googlov lasten sistemski čip, Tensor.

Googlovi telefoni Pixel si doslej še niso uspeli priboriti omembe vrednega tržnega deleža v primerjavi s Samsungom, Applom in drugimi velikani. Največ "zaslug" za to ima predvsem Googlova kaotična strategija okoli teh telefonov, saj nenehno koleba med usmerjanjem na vrh ali v sredino trga in eksperimentira z zgrešenimi tehničnimi muhami, namesto da bi zdizajniral dobro zaokrožen izdelek. Če gre verjeti prvi najavi prihajajoče šeste generacije pixlov, naj bi bilo z neodločnostjo konec, kajti velikan se je namenil zavihteti direktno na zmogljivostni prestol. Telefona Pixel 6 in Pixel 6 Pro bosta tako premijski napravi in Pro bo gotovo nosil cenovno nalepko s prek 1000 evri. Osnovna inačica ima 6,4-palčni FHD+ zaslon z osveževanjem 90 Hz, dražja pa 6,7-palčni QHD+ zaslon s 120-herčnim osveževanjem. Pri obeh je zelo opazna izboklina z objektivi na hrbtni strani, ki se razprostira po vsej širini. Oba imata po tri objektive, pri čemer naj bi osrednji imel 50-megapikselno tipalo, a le Pro ima tudi teleobjektiv s 4-kratno optično povečavo. Več o cenah in drugih podrobnostih naj bi izvedeli oktobra, pred dejanskim izidom naprav.

Bolj kot samim telefonom so se v podjetju tokrat posvetili osrednjemu delu njihovega drobovja: novemu Googlovemu sistemskemu čipu Tensor (nekdaj je imel kodno ime Whitechapel). O njegovih CPU in GPU jedrih zaenkrat še ni podatkov, šušlja pa se, da so povzeti po Exynosovih, saj gre verjetno za tesno sodelovanje s Samsungovim oddelkom za integracijo LSI. Verjetno bo Samsung prispeval tudi 5G modem z milimetrskimi valovi, a tudi to je še špekulacija. Vemo pa, zakaj je šel Google v dizajn lastnega čipa: da je lahko vanj vgradil svoj pospeševalnik strojnega učenja (NPU). Ta je izpeljanka njihovega obstoječega procesorja za pospeševanje nevronskih mrež TPU (Tensor Processing Unit) v Googlovih strežniških farmah, kar je novemu SoCju tudi dalo ime. Tako naj bi inženirji dosegli bistveno povečanje zmogljivosti v obdelavi slik in videa, prepoznavi zvoka in drugih elementih, ki jih lahko pospeši take sorte modul. Izbrancem so tako demonstrirali obdelavo HDR posnetkov v realnem času, pa simultano "branje" in prevajanje podnapisov v filmih. Še ena dobrota, ki so jo tokrat omenili, je večnivojska varnost, saj naj bi novi pixli vsebovali tako varnostni modul v Tensorju kot tudi ločen varnostni čip Titan M2.