Hrošč v Androidu 14 uporabnikom pojé podatke

Matej Huš

29. okt 2023 ob 13:45:16

V operacijskem sistemu za pametne telefone Android 14 so odkrili neugodnega hrošča, ki uporabnikom v najslabšem primeru onesposobi dostop do podatkov na notranjem pomnilniku. Prizadeti so uporabniki, ki imajo na napravi več profilov, onesposobljen pa je zgolj prvi. Dostop do drugega profila običajno ostane neoviran. Android 14 je na voljo od 4. oktobra, trenutno pa ga dobivajo novi telefoni Google Pixel.

O napaki je javnost prvikrat izvedela sredi oktobra letos, ko so se težave pojavile na telefonu Google Pixel 6. Google sprva navedb o hrošču ni komentiral, čeprav se je nabralo več sto komentarjev na poročilo o napaki. Prizadete naprave so Pixel 6, 6a, 7, 7a, Pixel Fold in Pixel Tablet.

Kaj se torej zgodi? Uporabnike ob zagonu pričakajo različne strašljivo zveneče napake, denimo Failed to open directory /data/media/0: Structure needs cleaning. Vse imajo isti vzrok, in sicer zaklenjene podatke na nosilcu (flash). Nekateri telefoni obvisijo na napisu Pixel is starting ..., drugi se nekako zaženejo in potem ne delujejo normalno, ker pač nimajo dostopa do shranjevanja podatkov. V nekaterih primerih naj bi se telefon tudi tovarniško ponastavil kar sam od sebe.

Trenutno ni jasno, zakaj se napaka pojavlja niti kako jo namerava Google obravnavati. Podjetje se sploh še ni odzvalo, zato za zdaj velja navesti le zimzeleno priporočilo. Kopije vsega, kar imamo na telefonu, moramo imeti tudi drugod - v oblaku ali na svojih nosilcih podatkov.