Google predstavil telefona Pixel 5 in Pixel 4a 5G, pametne zvočnike Nest Audio in novi Chromecast

Jurij Kristan

2. okt 2020 ob 08:26:19

Google se s petim Pixlom odreka konkuriranju v najdražjem razredu in ponuja malo bolj dosegljiv telefon, ki mu ob bok postavlja še presenetljivo zmogljivega Pixla 4a v različici 5G. Nasledniki pametnih zvočnikov Google Home so Nest Audio, medtem ko se Android TV odslej spet imenuje Google TV in je zapakiran v prenovljen Chromecast, z daljincem.

Googlov jesenski predstavitveni dogodek (krajši video povzetek) je postregel s precej klasičnimi točkami programa, so pa presenetile nekatere podrobnosti. Težko pričakovani telefon Pixel 5 tako ne naskakuje tehnološkega prestola, za katerega se pretepajo Samsung, Apple in Huawei. Poslavlja se veliko novitet iz predhodnika, kot je slabo izkoriščeno ukazovanje z mahanjem (Soli) in hroščato odklepanje z obrazom. V zameno skušajo z v Evropi približno 650 evrov drago napravo ponuditi bolj uravnotežen telefon, ponudbo v tej smeri pa še okrepi drugi predstavljeni član družine - Pixel 4a 5G za slabih 500 eur, ki je v bistvu precej zmogljivejši od osnovne inačice in je tako vmesna točka med njo in Pixlom 5. Ta v prve evropske države prispe 15. oktobra, a dobavljivost za Slovenijo v tem trenutku še ni znana. Pixel 4a 5G mu bo sledil novembra.

Obe napravi nosita isti sistemski čip, Snapdragon 765G, pri čemer ima 4a 5g šest, petica pa osem gigabajtov pomnilnika; podatkovne shrambe je pri obeh za 128 GB. Cenejši brat je s 6,2 palci proti šestim v bistvu večji, je pa ločljivost OLED zaslona enaka - 2340×1080. Kje petica upravičuje svojo ceno, je 90-herčno osveževanje, pa brezžično povratno polnjenje; hkrati pa nima izhoda za slušalke, medtem ko ga 4a 5G ima. Telefona si delita tudi fotografski del z dvema objektivoma: 12-megapikselno osnovno kamerico in 16 MP z ultraširokim pogledom. Na papirju nič posebnega, a Pixli so se vedno odlikovali po programski obdelavi posnete vsebine in tudi tokrat ni drugače, saj se snovalci hvalijo z naprednim nočnim načinom ter prenovljenimi algoritmi za HDR+. Pixel 5 bo obenem v ZDA razumel milimetrske 5G valove, v Evropi pa ne.

Pametni zvočniki Google Home, poglavitni konkurentje Amazonovih Echov, se v novi generaciji imenujejo Nest Audio, kar gotovo sploh ne bo povzročilo zmede z nazivi. Glavna odlika novincev je v glavnem precej zmogljivejši zvočniški sklop, obenem pa bodo s ceno stotih evrov celo nekaj cenejši od predhodnikov. Novi zvočniki naj bi poskrbeli za tri četrtine višjo glasnost (za polovico zajetnejši bas), ki se zna samodejno prilagajati hrupu v okolici. A pri pametnih zvočnikih je vendarle najpomembnejša njihova strojna inteligenca in kako se bo Google Assistant kosal z najnovejšim znanjem Alexe, moramo še vide ... slišati. V Evropi bo Nest Audio na voljo 15. oktobra.

Nazadnje je tu novi televizijski HDMI privesek Chromecast, ki je precejšnja nadgradnja. Večkrat neroden nadzor s telefonom se poslavlja, kajti naprava ima sedaj daljinca, ukazovati se da tudi glasovno. Polno ime "Google Chromecast with Google TV" da vedeti, da se je po šestih letih Android TV znova preimenoval nazaj v Google TV. Sem so sedaj združili vse predvajalno programje, tudi Google Play Movies in TV aplikacijo, okolje pa bo odslej skušalo biti elegantno zbirališče vsebine iz različnih naročnin (Netflix, YouTube ...). Naprava podpira 4K in HDR10, kar je za ceno 70 evrov v Evropi nadvse spodobno. V ZDA je že na voljo, v Evropi bo 15. oktobra; je pa nenavadno, da letos še ne bo podpiralo igričarskega servisa Stadia, temveč bo treba na to čakati do prihodnje pomladi.