Intel lansiral namizniške procesorje Rocket Lake

Jurij Kristan

17. mar 2021 ob 22:49:46

Intel je v trgovine poslal namizniške procesorje Core enajste generacije, s kodnim imenom Rocket Lake-S. Večjih presenečenj glede na pretekle napovedi ni - ker gre vnovič za čipe, napravljene s 14-nanometrsko proizvodnjo, so vroči in ne dosegajo najnovejše AMDjeve serije Ryzen 5000, toda videti je, da vsaj z dobavo zaenkrat ni težav.

Tudi o najnovejših Intelovih namizniških CPUjih Core enajste generacije smo marsikaj vedeli že mnogo pred izidom. Njihov razvoj je bil namreč močno obremenjen z nenehnimi Intelovimi težavami z 10-nanometrsko proizvodno linijo, ki enostavno ne uspe doseči dovolj velike prepustnosti, da bi skoznjo lahko proizvedli vse svoje čipe. Zato so se morali za desktop segment domisliti drugačnega prijema: dizajn aktualnih prenosniških procesorjev Tiger Lake so prevedli nazaj na 14 nanometrov in dobili smo Rocket Lake-S. Posledice niso niti malo presenetljive; sodeč po prvih testih gre za moderno zasnovane CPUje z zmogljivim naborom funkcij, ki pa jih zastarela proizvodnja neobhodno vleče pod vodo, zato so tako potratnejši kot tudi kanec počasnejši od AMDjevih tekmecev.

Prenosniško poreklo obenem pomeni, da so v zbiru izdelkov zgolj šest- in osemjedrniki. To odreže podserijo i3, ki jo v enajsti generaciji sestavlja že peta reinkarnacija Skylaka. Rocket Laki tako vsebujejo Core i5, i7 in i9, pri čemer je poglavitna razlika med zadnjima dvema v frekvencah. Core i9 je mogoče v turbu spraviti do malce višjih taktov zavoljo režima Thermal Velocity Boost, ki za okoli 100 megahercev sprosti omejitve boosta, če čip ni pregret. Je pa nenavadno, da so i9 kar občutno dražji od i7 in s tem že na papirju precej nekonkurenčni. Glede ostalih specifikacij je omembe vredna potrditev, da je grafični del v novincih res precej prirezan in vsebuje zgolj 32 procesnih enot, medtem ko jih imajo zmogljive opcije v Tiger Laku 96. Intel se lahko tolaži le z dejstvom, da je ponekod dobava ryzenov še vedno motena in da bo nekaj ljudi njihove izdelke vzelo preprosto zato, ker konkurence ne bo na policah.