Evropska komisija začela postopek proti 23 državam zaradi neprenosa direktive o avtorskih pravicah

Matej Huš

26. jul 2021 ob 19:37:38

Evropska komisija je začela postopek proti 23 državam članicam, vključno s Slovenijo, ker niso pravočasno v nacionalno zakonodajo prenesle direktive o avtorski in sorodnih pravicah na enotnem digitalnem trgu. Direktiva je začela veljata maja 2019, države pa so imele dve leti časa za prenos v nacionalno zakonodajo, česar niso storile. Evropska komisija je uradno sporočilo poslala Avstriji, Belgiji, Bolgariji, Cipru, Češki, Danski, Estoniji, Finski, Franciji, Grčiji, Hrvaški, Irski, Italiji, Litvi, Luksemburg, Latviji, Poljski, Portugalski, Romuniji, Slovaški, Sloveniji, Španiji in Švedski.

Države imajo sedaj dva meseca časa, da se odzovejo in Komisiji pojasnijo, kako poteka postopek in kaj je razlog za zastoj. V nasprotnem primeru bo Komisija poslala uradno pritožbo, ki ji potem v skrajnem primeru sledi tožba v Luksemburgu. Sprejem direktive je bil težaven, saj so imele države zelo različne interese. Direktiva, ko je enkrat sprejeta, je zavezujoč akt glede na svoj cilj, ni pa ga možno uporabljati v posamezni državi, dokler ni prenesen v nacionalno zakonodaje. Države imajo pravico in obveznost, da to na najprimernejši način naredijo v dveh letih. In ta rok so sedaj zamudile.

Glavni pomisleki ob sprejemanju direktive so leteli na 11. in 13. člen v osnutku (ki sta v končni verziji postala 15. in 17. člen). Prvi je uvajal tako imenovani davek za hiperpovezave, torej plačilo za objavo avtorskih vsebin, če bo povezava vsebovala tudi povzetek vsebine (snippets). Drugi pa od platform zahteva, da si prizadevajo da odstranjevanje vsebin, ki kršijo avtorske pravice, kar v praksi pomeni vzpostavitev filtrov.