Komplet z VR naočniki Index stane tisočaka

Jurij Kristan

2. maj 2019 ob 20:39:06

Pri Valvu so pokazali vse podrobnosti svojih očal za navidezno resničnost Index, ki pridejo 28. junija. Jasno so jih osredotočili na zanesenjaški del trga, saj celoten komplet s kontrolerji in baznimi postajami stane čez tisoč evrov. Odprli so tudi prednaročila, ki pa so v manj kot dnevu že pošla.

Ko je pred mesecem dni Valve udaril z najavo lastnih VR naočnikov Index, kaj več od draženja ni ponudil. A na informacije ni bilo treba dolgo čakati, kajti skladno s prvomajskim odprtjem prednaročil je podjetje naposled ponudilo konkreten vpogled v svoj odločen korak na VR prizorišče. Na zaprtem dogodku za novinarje so čisto naravnost povedali, da "naj se s cenovno dostopnostjo in prijaznostjo uporabniku ukvarja kdo drug", medtem ko so oni zavezani zmogljivosti. Pri Indexu je to najprej vidno v prikaznem delu: zaslona sta dva, z ločljivostjo 1440×1600 pik za vsako oko. Podobno kot pri Riftu S gre za LCD in ne AMOLED matriki, kar zmanjša vidnost pikslov. Obenem taki zasloni veliko hitreje prižigajo pike, kar zmanjša meglenje, rezultat pa je tudi visoka hitrost osveževanja pri 120 hercih, pri čemer naprava zmore tudi 144 Hz. Nov sistem leč se ponaša z visoko nastavljivostjo in omogoča zorni kot 130 stopinj. Zanimive so slušalke, ki lebdijo ob ušesu (off-ear), malce pa razočarata vgrajeni stereo kamerici, ki sta namenjeni zgolj za passthrough in ne znata zaznavati prostora ali mahanja rok.

Toda morda najbolj navdušujoč kos opreme se ne skriva v naočnikih, temveč kontrolerjih (svojčas imenovanih Knuckles). Kapacitivni senzorji zaznavajo gibanje vseh petih prstov in v Valvu trdijo, da je v vsakem kar 87 različnih tipal vseh vrst! Zato sploh ni nenavadno, da nanje odpade zajeten del cene. Celoten komplet z očali, dvema kontrolerjema in dvema baznima postajama ima nalepko 1079 EUR. Škatla brez baznih postaj stane 799 EUR, sami naočniki pa 539 EUR. Periferija je kompatibilna s tisto za Vive. Pod črto gre torej brez dvoma za izdelek za entuziaste, ki nemara doma še nimajo Viva Pro. Kljub zajetni ceni pa so vse prodajne oblike Indexa v manj kot dnevu po odprtju prednaročil že pošle; na polni komplet bo treba tako čakati do septembra. Srečneži, ki so si svojega zagotovili, lahko nanj računajo po 28. juniju.