Tretji korak Valvea v dnevne sobe je igralni plošček

Primož Resman

27. sep 2013 ob 20:42:15

48 ur po najavi, da so odprli beta program za konzole s SteamOS pri Valve žal niso delili nobenih dodatnih podatkov v zvezi s prejšnjo najavo. A so zato razkrili nekaj veliko bolj zanimivega, igralni plošček Steam Controller, ki bo podpiral njihov pohod v dnevne sobe. Na prvi pogled lahko rečemo, da gre za zelo inovativen pristop do problematike igralnega ploščka za osebne računalnike.

Dobro znani analogni gobici, ki sta sestavni del praktično vseh modernih igralnih ploščkov za največje konzole, se pri Valveovi rešitvi ne pojavljata. Enako velja za štiri oz. osemsmerni navigacijski D-pad, vidimo pa lahko tudi štiri ramenske gumbe, ki padejo pod kazalce, ter skupek gumbov A, B, X in Y. Upravljanje z igrami se bo večinoma izvajalo s pomočjo dveh okroglih, na dotik občutljivih površin, ki sta očitna zamenjava klasičnih analognih gobic in D-pada. Za bolj polno bero gumbov imamo še en par na spodnji strani, kjer s sredincem, prstancem in mezincem vsake roke držimo plošček. Vsak izmed trackpadov se obnaša tudi kot gumb, med njima pa se nahaja visokoločljivostni navigacijski, na dotik občutljiv zaslon, ki je opremljen z dodatnimi fizičnimi (štirimi) gumbi. V celoti bo tako mogoče igro upravljati s šestnajstimi gumbi.

Na vsakega izmed trackpadov je pritrjen linearni aktuator, ki je odgovoren za povratno informacijo oz. vibriranje in naj bi bil izjemno natančen. Še več, aktuatorja naj bi bila tako natančna in zmogljiva, da naj bi se trackpada lahko uporabljala celo kot zvočnika. Namen zaslona je, da predstavi dodatne možnosti, brez da bi morali na plošček namestiti prek 100 gumbov, kolikor jih imamo na tipkovnicah. Mogoče se bo premikati med skupinami štirih dodatnih možnosti in s klikom potem izbrati želeno. Da bi bila navigacija lažja oz. da se ne bo treba osredotočati na drug zaslon, bodo poskrbeli s prikazom vseh opcij na glavnem zaslonu, torej na monitorju oz. televizorju.

Igralni plošček je del strojnega beta programa, torej bo priložen prototipnemu SteamBoxu. Seveda že slišimo kritiziranje, da se igre za PC najbolje igra s tipkovnico in miško ter da stare igre ne podpirajo igralnih ploščkov, kar pa tokrat ni res. Prav VSE igre na Steamu že podpirajo dotični plošček, saj je v Steam in SteamOS vgrajena podpora, ki ga predstavi kot kombinacijo miši in tipkovnice vključno s privzetimi nastavitvami za tipkovnico v vseh igrah. Desna, na dotik občutljiva površina se bo večinoma uporabljala kot nadomestek miške, a bo vse predpripravljene konfiguracije za upravljanje mogoče še spremeniti s posebnim orodjem za ustvarjanje dodatnih konfiguracij. Plošček je obenem odlična novica za levičarje, saj je popolnoma simetričen, v nastavitvah pa bo opcija za zrcaljen način, ki bo prezrcalil funkcije vseh gumbov na ploščku.

Tako kot SteamOS naj bi bil tudi plošček popolnoma odprt, torej pri Valve obljubljajo, da bodo na voljo orodja za sodelovanje pri vsem, od industrijskega dizajna do razvoja električnih komponent. Ker gre za prototip, se bo do končne izdaje oblika ploščka verjetno še nekoliko spremenila, ne pa celoten koncept. Obenem obljubljajo, da bodo še naprej podpirali miške in tipkovnice.