MWC: Vmesno poročilo o delovanju Starlinka

Dare Hriberšek

30. jun 2021 ob 20:05:19

Elon Musk je v okviru Mobile World Congressa, ki delno poteka v živo v Barceloni in delno na spletu, spregovoril tudi o napredku SpaceXovega projekta satelitskega interneta, ki je trenutno sredi odprte beta testne faze. Podjetje je od leta 2018 v nizko zemeljsko orbito uspešno utirilo približno 1.700 satelitov, po načrtih pa naj bi jih do leta 2026 bilo skupaj 12.000, že do letošnjega avgusta pa naj bi s signalom pokrili večino zemeljske oble. Starlink ima trenutno 69.420 uporabnikov, Musk pa upa, da bodo že čez leto dni presegli številko pol milijona.

Testiranje sistema trenutno poteka v 12 državah, uporabniki pa večinoma posegajo po kompletu satelitskega krožnika za 499 ameriških dolarjev in 99 dolarjev mesečne naročnine. SpaceX za ta denar obljublja sto in več megabitov prenosa in 20 megabitov v nasprotni smeri in ob nekaj začetnega kolcanja prvi objavljeni testi kažejo, da tokrat niso močno pretiravali z obljubami. Je pa Musk priznal, da jih izdelava sprejemnika, poimenovanega Dishy McFlatFace, v resnici stane več kot 1000 dolarjev, kar pomeni, da jih v pridobivanju strank trenutno še subvencionirajo, bodo pa sčasoma skušali znižati stroške proizvodnje krožnikov na nekaj sto dolarjev. Povedal je še, da je Starlink nedavno podpisal pogodbi z dvema ameriškima telekomoma, da gre med drugim tudi za sodelovanje pri razširjanju pete generacije mobilnih omrežij, a pri tem ni navedel konkretnih imen.

Na vprašanje, koliko bo moralo podjetje skupaj investirati, da dogradijo celoten sistem je omenil številko med 20 in 30 milijard dolarjev, a pri tem računajo, da bo polno delujoč sistem letno prinašal 30 milijard prihodkov, ki jih bodo večinoma porabili za vesoljske, zlasti Starship načrte SpaceXa. Da pa stvari ne bi ostale preveč dorečene, je Musk omenil tudi možnost, po kateri bi Starlink ločili od matice in ga prodali na javni prodaji.

Starlink pa seveda ni brez konkurence, britanski OneWeb, ki je po bankrotu pristal v delni lasti države, ima trenutno v nizki orbiti 208 satelitov, že jutri pa naj bi jih tja izstrelili še dodatnih 36, poleg tega pa je OneWeb nedavno sklenil posel s tamkajšnjim telekomunikacijskim gigantom BT, po katerem bosta skupaj dostavljala podatkovne povezave na odročne dele Velike Britanije, pa tudi ladjam na odprtem morju. Nekje v ozadju pa se na soroden satelitski podvig pripravlja tudi Amazon, s svojim projektom Kuiper.