Potrošniške organizacije nad WhatsApp zaradi že znanih sprememb pogojev zasebnosti

Dare Hriberšek

12. jul 2021 ob 16:36:13

Evropska potrošniška organizacija BEUC in še osmerica njenih članskih organizacij je pri Evropski komisiji vložila tožbo zoper Facebook oz. njegovo hčerinsko podjetje WhatsApp. WhatsApp je namreč januarja precej kontroverzno spremenil svojo politiko zasebnosti in ta naj bi mu po zatrjevanju BEUC dala bolj odprte roke za deljenje podatkov s Facebookom in drugimi podjetji v njihovi skupini. Problematično je, da je WhatsApp uporabnike v sprejem silil na precej neobičajne načine, denimo, da bo v nasprotnem primeru aplikacija 15. maja prenehala delovati. Incident zaradi spremembe pogojev zasebnosti je že v začetku leta sprožil postopke pri pooblaščencih za varstvo osebnih podatkov Italije in Nemčije.

Uporabniki so prejemali sporočila, ki so po mnenju BEUC po svoji naravi, času pošiljanja in vztrajnemu ponavljanju pomenila pritisk na posameznika in omejevanje njegove pravice do izbire. Kot so še dodali, gre pri tem za kršitev Direktive EU o nepoštenih poslovnih praksah. Dalje, WhatsApp doslej še ni jasno in razumljivo pojasnil dejanske vsebine sprememb politike zasebnosti, kar je kršitev evropskih potrošniških predpisov, ki pravijo, da morajo podjetja pri pogodbah uporabljati jasne in transparentne izraze in take načine komunikacije.

Predstavniki WhatsAppa so se na tožbo odzvali s pojasnilom, da gre za nesporazum ter, da si pri BEUC napačno tolmačijo spremembe politike zasebnosti. Te ne širijo možnosti deljenja podatkov s Facebookom in ne načenjajo zaupnosti komunikacije med uporabniki. Ter, da bodo veseli priložnosti, da potrošniški organizaciji in javnosti vse skupaj podrobneje pojasnijo.