Ciper in Izrael bosta z novim kablom povezana v omrežje celinske Evrope

Matej Huš

9. mar 2021 ob 22:22:30

Izrael, Ciper in Grčija so podpisali memorandum, da bodo do leta 2024 zgradili najdaljši podmorski energetski kabel na svetu. S tem bodo Ciper in Izrael prek Grčije priključili v omrežje celinske Evrope, ki je največje omrežje na svetu. Vanj je povezanih 24 držav, med drugim večji del celinske EU (razen Baltika in Skandinavije), a tudi Turčija, Zahodni Balkan, Maroko, Tunizija in Alžirija. Britansko otočje, Skandinavija in Baltik so povezani prek enosmernih DC povezav, zato niso sinhronizirani. Novi kabel za enosmerni tok, ki ga bodo začeli komercialno uporabljati leta 2025, bo torej priključil še izraelsko in ciprsko omrežje (ki pa ne bodo sinhronizirani).

Novi kabel bo stal 900 milijonov evrov in bo imel kapaciteto 1000-2000 MW. Dolg bo 1500 kilometrov, najgloblje pa bo položen tudi na 2700 metrih. S tem bo najdaljši in najdražji podmorski energetski kabel. Sestavljali ga bodo trije odseki: 310 kilometrov od Izraela do Cipra, 900 kilometrov od Cipra do Krete in 310 kilometrov od Krete do celinske Grčije. Slednji odsek so Grki že začeli graditi.

Projekt bo sofinancirala tudi Evropska unija, ki ga šteje kot projekt skupnega interesa. Pri omrežjih velja, da so večja in predvsem bolje povezana omrežja stabilnejša in zanesljivejša. To smo nazadnje videli januarja, ko je evropski elektroenergetski sistem skoraj razpadel na polovico, in velikanski izpadi v Teksasu, ki je edini del ZDA, ki ima svoje majhno omrežje (preostale ZDA so razdeljene na dve veliki omrežji). Evropska unija si prizadeva za čim boljšo povezanost, ki je bila doslej za Ciper nič, Izrael pa ni bil povezan z evropskim omrežjem. Ciper je bil doslej edina članica EU, ki nima povezave z nobeno drugo državo. Drži pa, da nekatere države delujejo skoraj kot otoki, ker imajo zanemarljivo izmenjavo energije s sosedami, denimo Španija.