SpaceX-ov satelitski internet Starlink že deluje

Matej Huš

2. dec 2020 ob 23:15:51

Pred štirimi tedni je SpaceX začel preizkušati Starlink v javni beta fazi, (ne)domiselno poimenovani Better Than Nothing Beta), ki poteka v Kanadi in na severu ZDA. Prijavi se lahko, kdor prejme elektronsko povabilo. Testiranje ni brezplačno, saj potrebna oprema stane 500 dolarjev, potem pa je tu še mesečna naročnina v višini 100 dolarjev. A uporabniki po enem mesecu ugotavljajo, da se storitev v odročnih predelih, kjer ni drugih poceni možnosti, splača. Testiranje se bo v prihodnjem letu nadaljevalo in razširilo. Ni še jasno, kdaj bo storitev na voljo kot redna komercialna povezava do interneta.

SpaceX je v vesolje poslal že 960 satelitov od načrtovanih 4400 v prvi fazi izgradnje omrežja. Njihov signal lovi krožnik satelitske antene, ki jo uporabniki prejmejo v paketu, in ki ima elektromotorje za obračanje proti satelitom. Testi trenutno kažejo, da so latence med 20 in 40 milisekundami, hitrosti prenosa pa tudi do 150 Mb/s. Zadovoljni so tudi s celotno izkušnjo, saj so navodila za postavitev antene jasna, postopek pa enostaven. Antena lovi signal Starlink in ga nato kot Wi-Fi signal distribuira ostalim napravam.

SpaceX stranke opozarja, da gre za beta test, kjer ne morejo zagotavljati hitrosti. Zgodi se tudi lahko, da občasno signala ne bo, a doslej večjih težav ni bilo. In da, antena se imenuje Dishy McFlatface.