V El Salvadorju bitcoin zakonito plačilno sredstvo

Matej Huš

9. jun 2021 ob 22:22:41

Predsednika El Salvadorja je danes podpisal zakon, s katerim je bitcoin postal zakonito plačilno sredstvo. V državi se že uporablja dolar, odslej pa bodo morala podjetja sprejemati tudi bitcoine. Zakon je potrdil tudi parlament z 62 glasovi izmed 84 poslancev.

Po besedah predsednika Nayiba Bukeleja bo zakon olajšal življenje Salvadorcem, ki živijo v tujini in domov pošiljajo finančno podporo. Lani so svojim družinskim članom iz tujine poslali šest milijard dolarjev, kar predstavlja dobro petino BDP-ja te države. Lani so provizije pri prenosih v domovino nanesle tri odstotke oziroma 180 milijonov dolarjev - ta denar bi lahko Salvadorci porabili sami. Hkrati želijo s tem omiliti težavo nedostopnosti finančnih storitev, do katerih kar 70 odstotkov Salvadorcev nima dostopa. Bukele si želi, da bi s to spremembo postali privlačnejši za tuje naložbe. Pojasnjuje, da je tržna kapitalizacija bitcoina 680 milijard dolarjev in če bi se samo odstotek tega prelil v Salvador, bi bil to znaten znesek, ki bi BDP dvignil za 25 odstotkov.

Vse od leta 2001 El Salvador uporablja dolar kot plačilno sredstvo, s čimer je tedaj postal ena prvih dolariziranih držav. Tudi Ekvador in Panama uporabljata dolar kot zakonito plačilno sredstvo. V tem pogledu El Salvador ne bo pridobil dodatne monetarne samostojnosti, saj tudi nad emisijo bitcoina nimajo nadzora, podobno kot to velja za dolar. Ta še naprej prav tako ostaja zakonito plačilo sredstvo v El Salvadorju.