Novi podatki o Googlovem vztrajnem špijoniranju

Dare Hriberšek

1. jun 2021 ob 23:14:44

Nekaj novih detajlov o Googlovem vztrajnem pritiskanju na zavoro, ko gre za našo zasebnost, je pricurljalo iz dokumentov (rezervni vir),pridobljenih med obravnavo tožbe ameriške zvezne države Arizone zoper Google. V slednji tamkajšnji tožilec podjetju očita, da je nezakonito spremljalo lokacijo uporabnikov platforme Android brez njihovega dovoljenja, tudi ko so bile funkcije za spremljanje lokacije v nastavitvah ročno izklopljene. Tožilec zatrjuje, da je Google v ozadju še vedno poganjal spremljanje lokacije, denimo za spremljanje vremena in za potrebe drugih aplikacij, vse to pa se je dogajalo kljub temu, da uporabnik na nivoju aplikacij take privolitve ni dal. Šele po bolj poglobljenem brskanju po nastavitvah Androida in izklapljanju takega spremljanja v sistemskih nastavitvah, je Google prenehal črpati lokacijske podatke. A zgolj po tej poti, kot bomo videli v nadaljevanju.

Iz dokumentov v prvi vrsti izhaja, kako si je vodstvo Googla in del inženirjev prizadevalo uporabnikom otežiti nadzor nad dovoljenji za spremljanje osebnih podatkov, v prvi vrsti lokacijskih. Google je namreč lokacijo uporabnika spremljal tudi, ko je slednji izklopil najrazličnejše opcije za njeno deljenje. Še več, potem, ko so bile te nastavitve določeno obdobje precej transparentne in so jih uporabniki začeli tudi uporabljati, je vodstvo Googla to videlo kot velik problem. Zato so si v nadaljevanju te opcije prizadevali skriti čim globlje v ozadje nastavitev, s takimi zahtevami pa so pritiskali tudi na druge ponudnike njihove platforme, konkretno je omenjen LG.

Lokacije pa brez vednosti uporabnikov niso pridobivali samo prek GPS vmesnika, pač pa tudi prek povezovanja na brezžične povezave in tudi prek aplikacij tretjih ponudnikov, če so te slučajno imele ustrezno privoljenje uporabnika. V praksi je GPS za Google najbolj zamudna pot do podatka o naši lokaciji, zato raje uberejo tisto prek Wi-Fi oz. Bluetooth povezav ali povezav z baznimi postajami. Google namreč vsakič prejme podatke o MAC naslovu našega brezžičnega vmesnika in tudi identifikacijo naprave na drugi strani, zaradi česar mu je naša lokacija znana vsakič, ko po njej poizveduje katerakoli aplikacija ali sam Android. Kot rečeno, se se da tudi to izklopiti na sami napravi, je pa bila ta opcija dolgo časa precej spretno skrita v nastavitvah.

Googlov predstavnik za medije se je na dokumente odzval z besedami, da so arizonski tožilec in njihovi konkurenti celoten sodni postopek zapeljali po svoje in namenoma napačno opredeljevali njihove storitve. Dodal je še, da je podjetje v svoje izdelke vedno vgrajevalo funkcionalnosti, povezane z zasebnostjo in ponudilo robusten nadzor nad lokacijskimi podatki. Ter, da z veseljem pričakujejo nadaljevanje postopka, v katerem bodo vse to pojasnili.