Google nadaljuje pogrom nad etičnimi glasovi v podjetju?

Dare Hriberšek

23. feb 2021 ob 07:04:21

Google je v petek odpustil Margareth Mitchell, ustanoviteljico in vodjo njihove enote za etiko umetne inteligence. V sporočilu za javnost so na kratko pojasnili, da je bila zalotena pri več kršitvah internega kodeksa, med drugim pri iznašanju zaupnih službenih datotek in osebnih podatkov zaposlenih izven podjetja. V resnici gre za že dlje časa tleči spor med vodstvom podjetja in nekaterimi zaposlenimi. Mitchellovi so tako že januarja onemogočili dostop do službenega omrežja, saj naj bi z avtomatiziranimi skripti preiskovala sporočila svoje nekdanje kolegice Timnit Gebru in iskala sledove diskriminacije, ki naj bi jo nadnjo izvajalo vodstvo. Gebrujeva je z podjetja odšla decembra, sama trdi, da je bila odpuščena, medtem ko vodstvo zatrjuje, da so zgolj sprejeli njen odstop.

Zgodba sega v lansko leto, ko so trčili poslovni interesi Googla ter na drugi strani etična zavzemanja zaposlenih, zlasti v enoti za etiko umetne inteligence, ki sta jo skupaj vodili Mitchellova in Gebrujeva. Tam so jasno izrazili željo, da bi raziskave AI temeljile na človeških vrednotah, čim več različnih izkušnjah ter različnih zgodovinskih in socialnih okoliščinah. Vodstvo Googla pa je nasprotno prav v tistem času, konec lanskega leta začelo svoje raziskovalce omejevati pri tem kaj lahko objavijo. Mediji so tedaj poročali, da so pri Googlu vpeljali poseben pregled občutljivih tem, s katerim naj bi se izognili pravnim in drugim težavam. Raziskovalcem so denimo naložili, da se morajo pred oddajo člankov s področja analize obrazov in grimas, določevanja rase, spola ali politične usmerjenosti, posvetovati s pravnim oddelkom, službo za odnose z javnostmi in službo za politiko podjetja. Od avtorjev so občasno še zahtevali, da članke pišejo v bolj pozitivnem tonu, v določenih primerih pa tudi zahtevali, da iz njih umaknejo reference na Googlove izdelke, s čimer so se de facto že približali cenzuri.

Gebrujeva je tedaj kolegom poslala interno poštno sporočilo, v katerem je opozorila, da vodstvo Googla poskuša utišati tiste glasove v podjetju, ki opozarjajo na etično uporabo umetne inteligence. To se je zgodilo potem, ko je skušala opozoriti na pomanjkljivosti in škodljive posledice uporabe umetne inteligence pri analizi obrazov. Ker je bila te izsledke nato prisiljena umakniti, je to pogojevala s svojim odhodom z Googla. To so v podjetju tudi sprejeli, odločitev pa je sprožila protest zaposlenih. Zakaj točno je šlo in kaj je bilo tisto ključno, za kar se je zavzemala Gebrujeva, je v začetku leta v novem pismu sodelavcem popisala Margaret Mitchell.

Odpustitev Mitchellove je znova razburila zaposlene, ena od njih, dr. Alex Hanna je Google obtožila, da se gre umazano kampanjo zoper Mitchellovo in Gebrujevo. Google na novinarska vprašanja za zdaj odgovarja skopo, so pa tik pred odpustitvijo Mitchellove zaposlenim napovedali izboljšanje procesov pri pregledovanju raziskovalnih del ter prevetritev svojih politik, ko gre za občutljive primere odpuščanja zaposlenih.