Amazon čez slabih deset dni požene storitev Sidewalk

Jurij Kristan

30. maj 2021 ob 21:53:21

8. junij je datum, ko bodo pri Amazonu v ZDA prižgali Sidewalk: sistem, ki bo del uporabnikove brezžične pasovne širine izkoristil za pomoč sosedom pri povezovanju njihovih naprav na omrežje. Pomenljivo je, da morajo uporabniki ročno izstopiti (opt-out), če tega ne želijo.

Ko so v Amazonu pred dvema letoma najavili lasten brezžični komunikacijski protokol Sidewalk, je bil še videti kot le eden od vzporednih podatkovnih kanalov za njihove informacijsko pogoltne naprave. Toda razvil se je v po eni plati zanimivo in po drugi strašljivo storitev: zamisel je, da uporabniki majhen del svoje brezžične pasovne širine nevidno in avtomatsko delijo s svojo okolico, z namenom krpati luknje v dosegu brezžičnih naprav. To se pravi: če pride v našem omrežju do motenj ali nam pes s pametno ovratnico zatava predaleč od hiše, se lahko zvočniki Echo, kamerice Ring in obeski Tile zasilno povežejo na katerokoli Amazonovo brezžično napravo, ki je del omrežja Sidewalk. Projekt je bil doslej v ZDA v preizkusnem obdobju na omejenem območju, polnopravni zagon pa so večkrat prestavili. A zdaj vse kaže, da bo 8. junija zares prišlo do prižiga po vsem ozemlju ZDA. V Evropi zadeva sicer še ne obratuje.

Takšne sorte deljeno omrežje je lahko zares učinkovito zgolj ob veliki množici prisotnih naprav in v velikanu so se domislili čisto banalnega načina, kako to doseči: v Sidewalk bodo privzeto vključeni vsi uporabniki Amazonovih naprav, ki tega ne bodo ročno izklopili. S stališča porabe podatkov to ni tako kočljivo; Sidewalk naj bi bil omejen na 80 kbps in 500 MB mesečno. Je pa reč hudo moteča za vsakogar, ki ga zanimata zasebnost in varnost. Po eni strani sicer white paper sporoča, da so se odločno lotili šifriranja podatkov, ki ima tri plasti. Toda po drugi ne moremo mimo dejstva, da močno škripa pri temeljni postavki: zaupanju v podjetje. Z vključenostjo v Sidewalk Amazonu verjamemo, da bo znal zagotavljati varnost obsežnega omrežja, ko pa ga je doslej lomil že pri napravah omejenega tipa. Ne da se znebiti občutka, da si snovalci IoT botnetov, kot je Mirai, ob novici manejo roke, kajti zlorabo morebitnih ranljivosti bo v takšnem omrežju lažje razširiti na več naprav.