Elektrika in vodik na dirkaških preizkušnjah

Gašper Žejn

27. maj 2021 ob 12:37:52

Volkswagen se je z minimalno predelanim ID.4 udeležil 1000-kilometrske dirke po brezpotju NORRA Mexican 1000, ki poteka po Nizki Kaliforniji v Mehiki. Dirka je sestavljena iz serije hitrostnih preizkušenj, med katerimi so premori in s tem priložnost za polnjenje baterij, kar je za preizkušanje zmogljivosti električnih vozil idealno.

Poleg namestitve varnostne kletke in ojačitve podvozja je bilo predelav relativno malo (video), pri tem pa je ekipo ovirala tudi integracija senzorjev. Za menjavo tovarniškega sedeža z dirkaškim je bilo namreč potrebno onesposobiti senzor za prisotnost voznika na sedežu, saj brez tega avtomobil ni dovoljeval vožnje.

Najdaljša, 268 kilometrska etapa po brezpotju s porabo 390Wh/km, je bila za doseg ID.4 1st prehud zalogaj, tako da so ga morali del poti vleči s spremljevalnim vozilom, ob tem pa se je vozilo polnilo z regeneracijo.

ID.4 pričakovano ni zmagal, je pa uspešno prišel do cilja, kar v dirkah po brezpotju ni samumevno, saj visoka hitrost, pester teren ter veliko prahu botrujejo mnogim okvaram. Najbolj bo Volkswagen vesel podatkov kako se je vozilo obneslo skozi 1000-kilometrski izziv.


Na drugi strani Tihega oceana se je na Japonskem Toyota udeležila 24-urne vzdržljivostne preizkušnje Fuji 24 hours s Toyota Corollo, ki je imela na vodik predelan Yarisov dirkalni motor. Ker vodik izgoreva hitreje kot običajen bencin, povzroča precej več mehanskih obremenitev na motorju, zato je Toyota izkoristila 24-urno preizkušnjo da odkrije izzive, ki prihajajo z drugačnim gorivom.

Corolla je naredila 358 krogov s povprečno hitrostjo 67,96km/h, zmagovalec je imel povprečno hitrost več kot 2x višjo. Corolla je naredila 35 postankov, preostale ekipe so potrebovale okrog 20 postankov. Posamezno tankanje Corolle je trajalo 6 do 7 minut, kar je tudi znatno dalj. Vse skupaj je Corolla porabila skoraj štiri ure za črpanje goriva.

Vse to je pričakovano, saj je cilj Toyote v prvi vrsti izboljšati tehnologijo, da ob ekstremnih obremenitvah ugotovijo kje bi se pojavljale težave pri komercializaciji pogonov na vodik.

Toyota (in tudi Japonska) ima pri tem velik interes, saj bi ob popolni elektrifikaciji vozil, kar je trenutni trend, Japonska izgubila kar milijon delovnih mest v avtomobilski industriji. Toyota stavi na dejstvo, da bo z vodikom lahko dosegla področja, za katere baterije ne bodo primerne.