Freenode sovražno prevzet, del osebja ustanovil libera.chat

Dare Hriberšek

21. maj 2021 ob 16:09:07

Freenode, IRC omrežje za komunikacijo na temo odprtokodnih projektov, včasih tudi znano pod imenom Open Projects Network, je po izjavah dela osebja doživelo sovražni prevzem. Korejski podjetnik Andrew Lee, lastnik podjetja Freenode Limited, ki sicer nima nobene zveze s samim omrežjem, se je s pomočjo ene od vodij dokopal do lastništva freenodovih domen. Kar se po njegovem mnenju razteza tudi na lastništvo freenode skupnosti in pripadajočega omrežja, zato je pred časom kot administratorje začel zaposlovati svoje ljudi.

Dosedanje osebje poudarja, da Freenode Limited nima nobene zveze z delovanjem freenoda. Ni lastnik nobenega strežnika, niti ne plačuje osebja, niti ni prispeval sredstev za infrastrukturo omrežja, niti nima z nikomer sklenjene nobene pogodbe. Administratorji freenoda so sicer prostovoljci, strežniško opremo zagotavljajo zunanji podporniki.

Andrew Lee trdi nasprotno, po njegovem mnenju mu kot lastniku Freenode Limited pripada dostop do strežnikov, prav tako je po lastnih besedah v omrežje vložil na milijone dolarjev.

Osebje se je v večjem delu spremembam uprlo, precej jih je sprva napisalo pogojne odstopne izjave, ki bi postale veljavne v primeru, da bi Leeju sovražni prevzem uspel. To se je pozneje tudi zgodilo in enajst administratorjev je odstopilo in ustanovilo novo omrežje libera.chat, uporabnike pa pozvalo k migraciji, saj po lastnih besedah na freenodu ne morejo več zagotavljati varnosti podatkov.

Kot je moč videti iz medijev in družbenih omrežij, se precejšen del skupnosti seli na libera.chat. Dobro obveščeni pa vendarle še dopuščajo možnost, da bo v kratkem prišlo do dogovora, freenode pa se bo vrnil v stare tirnice, ki so sicer mirno tekle vse od ustanovitve leta 1995.