Trump zaradi nazorske neuravnoteženosti zagrozil tehnološkim velikanom

Dare Hriberšek

30. avg 2018 ob 08:31:40

Ameriški predsednik je v svojem stilu najprej že pred dnevi zagrozil Googlu, in sicer, da bo njegova administracija razmislila o zakonski regulaciji spletnega iskanja, potem, ko je ameriški konservativni medij PJ News objavil ne preveč znanstveno raziskavo o domnevnem prirejanju iskalnih rezultatov na pojem "Trump news". Pri tem je novinarka po lastnih besedah iskalni pojem uporabila večkrat, vpisana pod različnimi uporabniškimi imeni in na različnih napravah. K sreči novinarka ni odpotovala v Evropo in z iskanjem poskusila še od tam.

Donald Trump je pozneje med pogovorom z novinarje dejal še, da je Google zlorabil zaupanje velikega števila ljudi, kar predstavlja zelo resen problem.

Predstavniki Googla se se nemudoma oglasili in zanikali, da bi pri oblikovanju iskalnih rezultatov kot dejavnik uporabljali politično usmerjenost. Strokovnjaki in analitiki, ki verjetno le s težavo skrivajo zavijanje z očmi, so si malone edini, da bi poseganje v iskalni pogon lahko pomenilo kršenje ameriškega prvega amandmaja, ki zagotavlja svobodo govora in medijev.

Pozneje je Trump zažugal še Twitterju in Facebooku, češ, da v Beli hiši prejemajo na tisoče pritožb ljudi zaradi zlorab, ki naj bi jih izvajali omenjeni podjetji, in da naj se zato pazita. Poleg tega so po njegovem mnenju družabna omrežja popolnoma diskriminatorna do konservativnih oz. republikanskih stališč, in da tega ne bo več dopuščal.

Groženj sicer ni konkretiziral, je pa predsednikov svetovalec za ekonomijo Larry Kudlow pozneje povedal, da vlada že izvaja analize in preiskave o tem ali naj zadeve uredijo s pomočjo sprejema ustrezne zakonodaje.