IRC z nami že 30 let

Matej Huš

24. avg 2018 ob 22:05:05

Pred natanko 30 leti, avgusta 1988, je Jarkko Oikarinen na Univerzi Oulu na Finskem razvil popularen sistem za komunikacijo v realnem času IRC (Internet Relay Chat). Natančen datum ni znan, so pa tistega poletja na Finskem izdali prvega odjemalca in strežniški program za IRC. Oikarinen, ki je na univerzi opravljal počitniško delo, je prvi strežnik za IRC pognal na računalniku Sun-3 v tamkajšnjem laboratoriju za informatiko.

Oikarinen je IRC zasnoval kot nadomestek za MUT (MultiUser Talk), ki je tekel na tedaj popularnih BBS-jih. Oikarinen je želel ustvariti programsko opremo za BBS, ki bi podpirala novičarske skupine (usenet), komunikacijo v realnem času ipd. Najprej je napisal del za komunikacijo v realnem času, ki je postal zelo popularen IRC. Ko je kodo odprl, so strežnike postavili še na univerzah v Helsinkih in Tampereju, kar je bilo prvo omrežje strežnikov za IRC. V naslednjih mesecih je vzniknilo še več deset strežnikov in IRC je postajal čedalje priljubljenejši. IRC je bil uradno standardiziran leta 1993 v RFC 1459.

Čeprav je IRC izgubil precej popularnosti na račun drugih aplikacij in spletnih strani za hipno sporočanje, še ni izumrl. Največja IRC omrežja (freenode, IRCnet, QuakeNet, EFnet) imajo v konicah še vedno več deset tisoč aktivnih uporabnikov. Omrežij je več tisoč, zgodovinsko pa za velike štiri veljajo EFnet, IRCnet, Undernet in DALnet.