Irski informacijski pooblaščenec bo odločil o Facebookovem iznosu podatkov iz EU v ZDA

Matej Huš

15. maj 2021 ob 09:06:30

Irsko višje sodišče je zavrnilo vse Facebookove pritožbe zoper preliminarno odločitev irskega informacijskega pooblaščenca iz lanskega septembra. V njej je irski informacijski pooblaščenec nakazal, da utegne Facebooku prepovedati iznos osebnih podatkov iz EU v ZDA, kar bi drastično vplivalo na poslovni model in obratovanje podjetja. Facebook se je zato odzval s pritožbo, s katero je skušal doseči sodno odredbo o ustavitvi postopka.

Facebookove težave izvirajo iz razsodbe Sodišča EU, s katero je bila lani poleti odpravljena odločitev Evropske komisije, da je zaščita osebnih podatkov v ZDA primerljiva z evropsko. Že leta 2015 je sodišče razveljavilo dogovor o varnem pristanu med EU in ZDA, kar je potem Komisija rešila s sprejemom mnenja, da je v ZDA zaščita osebnih podatkov ustrezna. Ker sedaj to ne velja več, morajo podjetja sama dokazovati, da res odgovorno ravnajo s podatki. Facebook je to počel s standardnimi pogodbenimi pogoji (Standard Contractual Clauses), ki pa po mnenju irskega informacijskega pooblaščenca niso ustrezni.

Odkar je temo leta 2013 odprl aktivist Max Schrems, Snowden pa priskrbel dokaze, da ZDA množično prestrezajo podatke in vohunijo, je bistveno teže dokazati, da so podatki v ZDA ustrezno zavarovani. Facebook ima težavo, ker njegove baze sodijo pod člen 702 znamenitega zakona FISA, kar dejansko uzakonja prisluškovanje. To pomeni, da morda Facebook sploh ne bo mogel dokazati, da v ZDA s podatki ravna varno - kar bi lahko pomenilo, da bo iznos iz EU prepovedan.

Sedaj mora irski informacijski pooblaščenec vsebinsko odločiti o zadevi. Facebook je namreč želel blokirati odločitev že ob najavi preliminarnega mnenja. Sodišče je to blokado odstranilo, zato bo sledilo odločanje. Pričakovati je, da bo informacijski pooblaščenec v naslednjih mesecih izdal odločbo, s katero bo prepovedal iznos podatkov. Facebook se bo bržkone pritožil in na koncu bo primer končal na European Data Protection Board.