Evropska komisija poizkuša s ponovnim dogovorom z ZDA o iznosu osebnih podatkov

Matej Huš

14. dec 2022 ob 19:12:42

Pred sedmimi leti je Sodišče EU prvikrat razveljavilo dogovor med Evropsko komisijo in ZDA o varnem pristanu na področju izvoza osebnih podatkov, ki je evropskim podjetjem omogočal poenostavljeno hranjenje podatkov evropskih državljanov na ameriških strežnikih. Krovni dogovor je namreč to omogočal, ne da bi vsako podjetje posebej dokazovalo, da se s podatki v ZDA ravna v skladu z evropsko zakonodajo. Ko je dogovor na sodišču padel, sta Komisija in ZDA sprejela novega, ki je bil pred dvema letoma na sodišču ponovno razveljavljen. Zato sedaj potekajo pogajanja za sklenitev tretjega dogovora.

Evropska komisija je včeraj objavila osnutek novega dogovora z ZDA, ki bi ponovno omogoča iznos podatkov iz EU na ameriške strežnike. Ta prinaša nekaj dodatnih varovalk, ki so po mnenju Komisije ustrezne in skladne z zakonodajo. Med drugim naj bi ZDA uvedle varovalke, ki bodo preprečevale nepooblaščen dostop obveščevalnih služb do podatkov. To naj bi bilo možno le v obsegu, ki je nujno potreben za zagotavljanje nacionalne varnosti, karkoli si v ZDA pod tem predstavljajo. Podjetje bodo morala v ZDA podatke tudi izbrisati, ko jih ne bodo več potrebovala ali ko bodo uporabniki to želeli. Evropski državljani naj bi dobili tudi možnost pritožbe na arbitražni panel (Data Protection Review Court), ki bo odločal o pritožbah glede ustreznosti obdelave njihovih podatkov.

Avstrijski aktivist in odvetnik Max Schrems, ki je v preteklosti že poskrbel za padec prejšnjih dogovorov, tudi z novim osnutkom ni zadovoljen, saj po njegovem mnenju ne vsebuje dovolj varovalk. Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders pa pravi, da je novi dogovor boljši in da mu je treba dati priložnost. Dodaja, da bo tudi ta verjetno deležen presoje na sodišču.

Osnutek dogovora morajo potrditi še evropski varuhi zasebnosti (European Data Protection Board (EDPB)) in države članice. Evropski parlament se lahko priglasi k mnenju.