Tesla obrnila ploščo: nič več bitconov

Dare Hriberšek

13. maj 2021 ob 16:01:23

Poldrugi mesec zatem, ko so s pompom najavili sprejemanje bitcoinov kot plačilno sredstvo za svoja vozila, so se v Tesli nenadoma premislili. Kot je tvitnil izvršni direktor Elon Musk, so to storili v skrbi za okolje, zaradi visoke porabe fosilnih goriv, ki so v ozadju vrednosti te kriptovalute.

Musk je ob tem še povedal, da Tesla ne bo več prodajala bitcoinov, ki so jih kot naložbo v vrednosti 1,5 milijarde ameriških dolarjev kupili konec marca. Del so namreč nato odprodali in si izboljšali četrtletni rezultat poslovanja. So pa v podjetju pripravljeni ponovno preiti na kriptoplačila, ko in če se bo proces rudarjenja začel odvijati z okolju prijaznejšimi energijami.

Ko gre za ogljični odtis ima Bitcoin zares bolj piškavo podobo, zlasti, ker ga po zadnjih podatkih tri četrtine narudarijo na Kitajskem, kjer elektriko večinoma proizvajajo iz fosilnih goriv. A po drugi strani podporniki bitcoina radi poudarijo, da tradicionalni monetarni sistemi, z veliko strežniki in uradniki v klimatiziranih pisarnah, prav tako niso okolju prijazna alternativa.

Vrednost bitcoina se je zaradi objave sprva znižala za okoli deset odstotkov, padla je tudi vrednost delnic Tesle, mediji in analitiki pa so zaposleni z ugibanji, kaj se je pravzaprav zgodilo. Po eni teoriji naj bi šlo dejansko za zaskrbljenost investitorjev Tesle, ki se osredotočajo na okolju prijazno podobo podjetja, po drugi pa naj bi, kot že nekajkrat doslej, šlo za Muskov pobalinski poskus vplivanja na gibanje kriptovalut. Spomnimo, Dogecoin, ki je nastal kot nekakšna šala, je prav po njegovi zaslugi postal četrta največja kriptovaluta.