Odobreno prvo cepivo proti covidu za mladostnike

Matej Huš

11. maj 2021 ob 23:13:39

Ameriška Uprava za hrano in zdravila (FDA) je razširila pogojno odobritev cepiva proti covidu podjetij Pfizer-BioNTech, da sedaj vključuje mladostnike nad 12. letom starosti. S tem je to postalo prvo cepivo, ki se lahko uporablja za tako mlade ljudi. Evropska agencija za zdravila (EMA) je cepivo registrirala za ljudi nad 16. letom starosti (kakor FDA doslej), preostala odobrena cepiva pa za polnoletne.

FDA je ocenila, da je proizvajalec uspel dokazati varnost cepiva v starostni skupini 12-15 let in da koristi prevladajo nad tveganji, čeprav imajo mladi običajno milejši potek bolezni. Analizirali so podatke 2260 posameznikov, starih med 12 in 15, ki sodelujejo v klinični študiji v ZDA. Polovica jih je prejela cepivo, druga polovica pa placebo. Vse udeležence spremljajo že več kot dva meseca po prejemu drugega odmerka cepiva, v tem času pa niso odkrili hujših stranskih učinkov. Glavni stranski učinki so utrujenost, glavobol, mrzlica, bolečine v mišicah ali sklepi in vročina, ki izzvenijo v 24-72 urah. Pri stranskih učinkih niso odkrili odstopanja v primerjavi s starejšimi ljudmi. Pogostejši so po drugem odmerku.

Tudi študije učinkovitosti so pokazale, da je cepivo sprožilo primerljiv odgovor kakor pri starejših. Med 1005 prejemniki cepiva ni nihče dobil covida, med 978 prejemniki placeba pa so zabeležili 16 primer covida. Samo po sebi bi bil to seveda bistveno premajhen vzorec, a gre za dodatno študijo na mladih, medtem ko za učinkovitost cepiva že obstajajo obsežnejše študije na starejših.