Fujitsujev program uničil življenja stotnijam britanskih poštarjev

Dare Hriberšek

24. apr 2021 ob 17:25:54

Med letoma 2000 in 2014 je Britanska pošta kazensko preganjala 736 vodij poštnih izpostav in njihovih namestnikov, v povprečju po enega tedensko, razlog za postopke pa so bili podatki o denarnih primankljajih, ki so izhajali iz programske opreme po imenu Horizon. Nekateri so zaradi očitanih finančnih malverzacij končali v zaporu, nekateri so bili finančno uničeni, drugi so postali socialno izobčeni v svojih okoljih, eden pa je celo storil samomor. Po desetletjih pravnih bitk pa jih je zdaj 39 doseglo sodno razveljavitev svojih obsodb.

Končno je postalo jasno, da je bila krivda v programu Horizon, ki so ga razvili v japonskem Fujitsuju in je bil v uporabi od leta 1999. Horizon bodo kljub očitnim pomankljivostim upokojili šele sedaj in ga nadomestili z novo oblačno rešitvijo. Ob vsem pa zdaj prihajajo na dan informacije, da je bil pravni oddelek britanske pošte že v času pred prvimi obsodbami seznanjen z dejstvom, da je šlo za napako v programu, a niso ukrepali, domnevno v skrbi za ugled Pošte.

Vodstvo Pošte zdaj skupaj z vlado išče rešitev in finančno shemo, s katero bi se poravnali s preostalimi zaposlenimi, ki svoje pravice še niso dosegli na sodišču. Oglasil se je tudi britanski premier Boris Johnson in vse skupaj označil za grozljivo obliko sodne krivice. Ključno vprašanje, torej ali bo kdo odgovarjal, bodisi v vodstvu pošte ali Fujitsuja, pa za zdaj ostaja brez odgovora.