Hrvaško pretresa afera lažnih SMS sporočil

Dare Hriberšek

28. sep 2018 ob 20:08:08

Lažna SMS sporočila, s katerimi je hrvaški nogometni poslovnež in nekdanji izvršni direktor NK Dinamo Zdravko Mamić dan pred svojo obsodbo mahal na tiskovni konferenci, dobivajo sodni epilog. V sporočilih je bila zapisana lažna korespondenca med hrvaškim generalnim pravobranilcem in neimenovanim sodnikom osiješkega sodišča, ki je bil član senata v procesu proti Mamiću, ki so mu sodili zaradi davčne utaje in poneverbe 15 milijonov sredstev NK Dinama.

Zdaj je znano, da je SMS sporočila ponaredil informatik Franjo Varga, ki je nekoč delal v hrvaški policiji, obenem pa je povezan z drugim človekom HDZ Milijanom Brkićem. Slednji se je v zadevo vpletel tudi tako, da svojemu sorodniku Blažu Curiću naročil, naj Vargo posvari pred policijsko preiskavo zaradi ponarejanja sporočil. Ta je to tudi storil, kot poročajo mediji, mu je svetoval izbris vseh sporočil in stikov v napravi, česar pa Varga iz neznanega razloga pred aretacijo ni uspel napraviti. Kakorkoli, z njegovo aretacijo je celotna zadeva dobila močno politično obarvanost saj je afera s tem oplazila HDZ in celo vlado.

Franjo Varga je trenutno v preiskovalnem zaporu, kjer gladovno stavka, osumljen pa je ponarejanja sporočil za več oseb v kazenskih postopkih, s čimer so te osebe želele izsiliti ugodnejše sodniške odločitve. Grozi mu do pet let zaporne kazni.