Apple priznal težave s tipkovnicami za MacBook

Matej Huš

24. jun 2018 ob 15:31:25

Potem ko so se kupci mesece pritoževali, je Apple vendarle popustil in priznal, da imajo nekateri novi MacBooki in MacBooki Pro težave s tipkovnicami. Gre za zatikanje tipk, ki se je pojavilo na novih tipkovnicah tipa butterfly, ki so jih začeli uvajati leta 2015. Te omogočajo izdelavo tanjših prenosnikov, a so se tipkovnice kmalu začele kvariti. Apple je za izdelke izven garancijske dobe zaračunaval tudi 700 dolarjev za popravilo tipkovnice, kar je sprožalo ogromno negodovanja. Sedaj bodo vsem, ki so za to plačali, denar vrnili, nadaljnja popravila in zamenjave pa bodo brezplačni.

Program vključuje naprave MacBook (12-palčni iz let 2015-2017), MacBook Pro (13-palčni iz let 2016-2017 in 15-palčni iz let 2016-2017). Kdor opazi, da se tipke in s tem vnos črk ponavljajo, tipke izpuščajo črke ali se kako drugače zatikajo, bo dobil brezplačno popravilo ali zamenjavo tipkovnice.

Ni jasno, kako razširjena je bila ta težava, je pa bila pa precej dolgotrajna. O prvih problemih smo na internetu brali že leta 2016, a je Apple doslej zatrjeval, da ni nič narobe. Kdor je imel računalnik v garanciji ali podaljšanjem jamstvu AppleCare, je navadno dobil novo tipkovnico, ostali pa so morali plačati 700 dolarjev za zamenjavo. Statistični podatki, ki jih je dobil AppleInsider, so kazali, da naj bi bile nove tipkovnice dvakrat bolj nagnjene k okvaram kakor stare. Sedaj bo Apple vendarle zamenjal okvarjene, pričakovati pa je, da bodo nekoliko spremenili dizajn in v novih modelih ponudili izboljšane tipkovnice butterfly. Te so bile namreč precej kontroverzne, saj so jih nekateri uporabniki izjemno hvalili, češ da so hitrejše, tanjše in boljše, drugi pa so bili njihovi ostri nasprotniki.