Android domov pošilja 20-krat več podatkov kot iOS, iOS pobira lokacijo od neprijavljenih uporabnikov

Matej Huš

31. mar 2021 ob 21:11:38

Profesor Douglas Leith z uglednega Trinity Collegea v Dublinu je preveril, koliko podatkov telefoni z Androidom in iOS pošiljajo Googlu oziroma Applu. Zanimalo ga je, kaj vse in kdaj se posreduje na strežnike proizvajalca, četudi uporabnik tega ne želi oziroma se odjavi od vseh oblik zbiranja podatkov. Ugotovil je, da je Google prenese večjo količino podatkov, Apple pa k sebi prenaša več različnih vrst podatkov. Google in Apple se z izsledki študije ne strinjata z ugovorom, da je uporabljena metodologija napačna.

Leitha je zanimalo, kaj pošlje telefon pri različnih scenarijih: prvi zagon po ponastavitvi, vstavitev/odstranitev kartice SIM, neaktivnost (idling), pregled nastavitev, vklop/izklop lokacije, prijava v tržnico z aplikacijami (Play Store, App Store). Upošteval je podatke, ki jih posreduje sam operacijski sistem in tudi tiste, ki jih pošiljajo integrirane in prednaložene aplikcije (Siri, OK Google; iCloud, Google Drive; Apple Maps, Google Maps; ApplePhoto, Google Photos). Obravnaval ju je ločeno. Testna modela sta bila Google Pixel z Androidom 10 in iPhone 8 z iOS 13.6.1, ki je bil zlomljen (jailbreak).

V nobenem primeru se ni možno izpisati iz deljenja telemetrije, četudi to označimo. Telefon bo še vedno komuniciral s strežniki. Podatki, ki se pošiljajo, vključujejo različne identifikacijske številke (IMEI, serijska številka, SIM, telefonska številka, ID naprave), podatke o lokaciji (le Apple), telemetrijo, piškotke, naslov IP (le Apple), naslov MAC (le Google) in podatke o Wi-Fi. V povprečju se komunikacija zgodi vsake štiri minute (264 sekund pri Applu, 255 sekund pri Googlu). Krepko so napisani podatki, ki jih zbira samo eno od podjetij.

Google in Apple se z izsledki ne strinjata. Google trdi, da je raziskava metodološko napačna. Po njihovih podatkih Android pošlje desetkrat manj podatkov kakor izmerjeno, kar da so sporočili tudi avtorju raziskave. Dodajajo, da gre v glavnem za način, kako pametni telefoni delujejo - komunikacija je nujna za zagotavljanje funkcionalnosti in normalnega delovanja. Neuradno so dodali, da telemetrije pač ni možno izključiti, ker je nujna. Pravijo tudi, da so zaključki napačni, ker ne vsebujejo informacije o podatkih, ki se pošiljajo kot UDP/QUIC. Apple je dejal, da v raziskavi niso upoštevali dejstva, da Apple omogoča transparentne nastavitve, kaj želi uporabnik deliti, kar vključuje tudi lokacijske podatke, o čemer da je uporabnik obveščen.