Temni splet že ponuja cepiva, potrdila o cepljenju in rezultate testov

Matej Huš

23. mar 2021 ob 22:34:07

Če je na temnem delu spleta (darknet) možno kupiti droge, orožje, ukradene številke kreditnih kartic. ponarejene dokumente in podobno, ni presenetljivo, da je tudi epidemično blago našlo svoj trg. Raziskovalci s CheckPoint so analizirali ponudbo in ugotovili, da se je ponudba letos potrojila.

Kupci v ZDA lahko za 500 dolarjev kupijo cepivo (po trditvah prodajalcev avtentično), za 150 dolarjev pa lahko dobijo lažno cepilno knjižico o cepljenju proti covidu. Naprodaj so vsa odobrena cepiva in še kakšno: Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson, AstraZeneca, Sputnik inSinopharm, oglasov pa več kot tisoč. Ali je v njih res aktivna učinkovina in če je (bila), ali so bila hranjena na primernih pogojih, je seveda neznano. Še najceneje se prodajajo negativni rezultati testov, ki stanejo od 25 dolarjev dalje.

Raziskovalci so tudi poizkusili kupiti kakšen primerek cepiva. S prodajalcem so si dopisovali prek Telegrama, na koncu pa so morali plačati 500 dolarjev v bitcoinu. Prejeli so že številko za sledenje paketa po Fedexu, na paket pa še čakajo. O odkritjih so obvestili tudi policijo. Prodaja ni omejenal e na ZDA, temveč so na voljo tudi druge cepilne knjižice in potrdila, denimo ruski. Negativne rezultate testov pa si lahko na nekaterih spletnih straneh proti plačilu natisnemo kar sami.

Raziskovalci zato opozarjajo, da morajo biti tudi ljudje, ki preverjajo avtentičnost potrdil, previdni. Najvarnejši so dokumenti, ki so digitalno podpisani oziroma imajo kode QR, s katerimi je možno preveriti avtentičnost neposredno pri izdajatelju.