Jack Dorsey prodaja prvi čivk

Jurij Kristan

8. mar 2021 ob 21:40:42

Tehnologija NFT, ki omogoča potrdila o lastništvu digitalnih vsebin, zapisana v verige blokov, dobiva vse bolj bizarne razsežnosti, saj se bo očitno uporabljala tudi za prodajo tako vsakdanjih reči, kot so spletne objave. Šef Twitterja, Jack Dorsey, namreč na ta način prodaja svoj prvi čivk.

Kdor je v koraku s časom glede digitalnih tehnologij, je v zadnjih mesecih obvezno opazil norijo z nezamenljivimi kriptožetoni (NFTs - non-fungible tokens). Ker so ti, v nasprotju z denimo bitcoini, unikatni, se lahko uporabijo za certifikat lastništva, zapisan v blockchain. To je podlaga za eksplozivno širjenje prodaje digitalnih umetnin, kjer preprosti videi in memi na spletnih tržnicah ter dražbah dosegajo tudi milijonske dolarske zneske. Potrebno je poudariti, da gre skoraj gotovo za balon, ki se napihuje zaradi dotoka investicijskega denarja, ki zaradi pandemije in z njo povezanih gospodarskih razmer ni odšel v smeri bolj tradicionalnih dobrin ali imovine. Toda marsikateremu opazovalcu se verjetno zdi nenavadno, da nekdo zapravlja za zadeve, ki so tehnično že prosto dostopne na spletu, kot je mem Nyan Cat.

Takšni se bodo po novem še bolj praskali po glavi, kajti šef Twitterja Jack Dorsey je odprl novo poglavje v zgodbi NFTjev. V soboto je v preprostem čivku usmeril na stran platforme za NFT-prodajo Valuables, kjer ponuja naprodaj lastništvo svojega čisto prvega tvita: "just setting up my twttr". Trenutno je najvišja ponudba poslovneža Sina Estavija, v višini dveh in pol milijona ameriških dolarjev. Seveda se človek zelo hitro vpraša, v čem je smisel nakupa spletne objave, ki bo tudi po tem ostala prosto dostopna. Glede na pogoje tržnice Valuables je videti, da v praksi Dorsey s tem prodaja - svoj avtogram.